Obyvatele Prahy zaujal jeden zvláštní výjev na Bulovce při míjení se tramvají v provizorní konečné. Řidiči obou souprav si totiž mezi sebou mění tyč, která vůbec není nepodobná štafetovému kolíku z atletických klání. Důvod je daleko prostší, než se na první pohled může zdát.

„Důvodem je zabezpečení jednokolejného úseku,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková. „Do úseku s jednokolejným provozem je vjezd povolen, pouze pokud má řidič u sebe tzv. »štafetový kolík«, nebo na příkaz provozního dispečinku jednotky. Postup je to relativně běžný a používal se v minulosti.“ Do Prahy se tento „zvyk“ vrátil po čtyřech letech, kdy takto jezdili ve Troji. Prozatím se s ním ale na žádném jiném místě metropole nesetkáte. Opatření pochází především z řad železničářů, kteří si mezi sebou vyměňovali tzv. „žezlo“, díky kterému měli potom jistotu, že jedou po jednokolejné trati sami.

Lidé se nad zvláštností podivují

Nejlepší způsob, jak zajistit, aby v jednokolejném úseku byla skutečně jen jedna souprava. Nemusí se instalovat žádná světelná signalizace a taky to jde,“ ocenil na facebookové stránce Pražské integrované dopravy (PID) Jan. Pěkné, jízda na žezlo, to už se jen tak nevidí,“ napsal Petr.

Fotogalerie
10 fotografií