Praha 3 dosud takové místo podle místostarosty Davida Gregora (ČSSD) neměla. „A nám tak lidé, kteří zde bydlí, prchají na Jarov a na Vinohrady,“ řekl ČTK. Původně chtěla Praha 3 otevřít komunitní centrum v Husitské ulici, vybraná budova ale byla v nevyhovujícím stavu.

Z toho důvodu se projekt o několik měsíců zpozdil. „Do budoucna přemýšlíme i o dalších místech, kde bychom oživili komunitu, kde by se mladí a starší potkávali," dodal Gregor.

Na projektu spolupracuje například organizace Sdílny generací. My máme dvě takové roviny, co nabízíme. Jedna z nich je pro mladé lidi a druhá z nich je pro seniory,“ sdělila ČTK ředitelka organizace Eliška Šilerová.

Mladí a senioři

Workshopy pro mladé vedou senioři a učí je například plést. Na filmovém semináři naopak mladí absolventi FAMU přibližují seniorům současný svět filmu. Na jiných workshopech se například peče cukroví. Od nového roku chce organizace nabídnout zájemcům kurzy zaměřené na bylinkářství nebo kutilství.

V komunitním centru na adrese Koněvova 65 se nabízí dále vzdělávací workshopy a sportovní aktivity pro mladé organizace Beztíže, Husitské centrum a Nová Trojka, poradenství pro rodiny s dětmi Rodinné a komunitní centrum Paleček, kurz českého jazyka a poradenství pro cizince Centrum pro integraci cizinců.

Projekt za zhruba 6,5 milionu korun je financován z evropských fondů. Z operačního programu Praha – pól růstu získala městská část 6,14 milionu korun a 325 000 korun investovala sama.