Ocenění takto předávají jen některé městské části, naposledy se tak dostalo na kriminalisty v případě dopadení dvou zlodějů, kteří napadli seniorku v Praze 1. Ani Praha 5 však nezůstává pozadu. Medailí jsou oceňováni příslušníci bezpečnostních složek například za záchranu života nebo osobní aktivity mimo službu, které se vymykají rámci běžné služby.

Při letošním předávání cen došlo hned na šestnáct policistů a hasičů, kteří slouží v městské části. Hned několik z nich působí na problémovém Smíchově, kde dochází po širším centru Prahy k nejvíce přestupkům a trestným činům. Mezi odměněné patřil například komisař Milan Stehlík, který v červenci pomáhal u nehody, kdy vůz skončil na střeše. Auto zajistil, přivolal pomoc a s řidičem, který upadal do bezvědomí, udržoval dle pokynů z linky 155 hovor až do příjezdu záchranné služby.

Medaili převzali i hasiči, kteří pracují ve speciálním USAR týmu, který zasahuje při těch nejnáročnějších akcích a podmínkách. Prvním byl Radomír Fischer, který se zúčastnil řady náročných zásahů i několika mezinárodních záchranných misí USARu (Urban search and rescue team). Je také členem lezeckého družstva a letecký záchranář. Podobné zásahy má za sebou také Michal Hroník, který se jako člen USARu, určeného pro záchranné akce po celém světě, věnuje práci pro děti.

Zlatá medaile

Jediným mužem, který byl oceněn zlatou medailí, se stal policista Luděk Dytrt, ten jako strážce zákona pracuje od roku 1978. V roce 1996 nastoupil jako velitel služby pořádkové policie Prahy 5. Medaili získal za dlouhodobé výsledky u policie. „Po celou svoji kariéru se věnoval hlavně zajištění přímého výkonu služby uniformované policie. Má zásadní podíl na kvalitním fungování policejních útvarů na území Prahy 5,“ vysvětlil pro Blesk.cz radní Prahy 5 Petr Lachnit (ANO).

Ostatní ocenění získali bronzovou medaili. „Ocenění se předává jedenkrát ročně. Jde o tradiční obřad, při kterém se za zásluhy dle návrhu jednotlivých velitelů a po souhlasu rady městské části oceňuje za každou policejní složku a hasiče pět až šest příslušníků. Každé takové ocenění musí být i vedením těchto složek náležitě odůvodněno,“ doplnil Lachnit.

Fotogalerie
14 fotografií