Jako už tradičně výstavu připravil Blahoslav Lukavec se svou rodinou. „Betlémům se věnuji už 35 let,“ prozradil Lukavec, který je pyšný na každý z betlémů, které letos můžete vidět.

Některé byly k vidění už loni. I přesto došlo k obměně. „Tady jsem si nechal předělat Marii s Ježíškem, aby laškovně pokukovala na Josefa... Bereme je dnes jako svaté, ale kdysi to byli obyčejní lidé jako my,“ těšil se pořadatel výstavy, který si užíval různorodá pojetí betlémů.
Video
Video se připravuje ...

Nakoukněte s námi do Betlémské kaple skrze video Eva Fornálová

Různé velikosti

Některé tady zabíraly pouhých pár centimetrů, jiné by po rozložení zabraly celý pracovní stůl. Stejně jak různorodá byla jejich pojetí, tak i věk tvůrců se výrazně lišil. Objevíte tady třeba plstěnou práci teprve od osmiletého dítěte i dřevěné jesle od zkušených řezbářů.

A jak se líbí letošní výstava asi 150 betlémů? Už první návštěvníci byli z výstavy nadšení. „Jsou to skvosty, které jsou pokračováním našich řemeslných tradic,“ chválila letošní ročník Daniela.

Součástí výstavy je i doprovodný program, který se týká tématu letošního ročníku. Betlémy letos mají podtitul Jak se kdysi vařilo a svítilo. A tak se připravte na otevřený oheň i načerpání trochy vědomostí z dob, kdy ležel Ježíšek ještě v jesličkách.

Kdy? Od 25. ledna do 2. ledna, od 9 do 18 hodin
Kde? Betlémská kaple, Betlémské náměstí 4
Vstupné? 80 korun, senioři a děti za 40 korun

Prohlédněte si menší ochutnávku:

Fotogalerie
51 fotografií