Eva Dudová, která stojí za nápadem otevřené šicí dílny, je autorkou projektu Přestupní Stanice. Jejím cílem bylo zaměstnat lidi z ulice, kteří si velmi těžce hledají práci. Obchůdek, který nabízí zboží z druhé ruky, se jí povedlo otevřít a dnes jej objevíte v Chelčického ulici.

Po úspěšném prvním projektu se nyní po hlavě s přáteli vrhá do dalšího. „O Továrně nás informovali sami majitelé, jednoho dne nám přistála na Facebooku zpráva, že je tu možnost využít dům, který by byl jinak další rok a půl prázdný a jestli se nechceme ujmout jeho aktivizace, když už děláme tolik jiných akcí,“ rozpovídala se Eva o zajímavé nabídce. 

A tak se s přáteli vydala na dům podívat. „Moc se nám líbila myšlenka, že by z toho byl živý dům s mnoha organizacemi, protože nám od začátku bylo jasné, že tak velkou budovu bychom sami neutáhli,“ vysvětlovala, proč v Továrně Přístavní objevíte kromě šicí dílny a freeshopu taky organizaci Jako doma, Kokoza a taky projekty od studentů AMU a DAMU.

Šití už od prosince

Jako doma už se do budovy pomalu stěhují. Otevření šicí dílny však ještě chvilku potrvá. „V průběhu listopadu budeme místo dodělávat a upravovat... A v prosinci bychom snad mohli otevřít, přičemž freeshop bude určitě otevřen o něco dříve,“ prozradila Dudová.

Projděte se s námi Továrnou Pobřežní:

Video
Video se připravuje ...

12. listopadu to tady aktivisté začali dávat dohromady Eva Fornálová

Princip otevřené šicí dílny ještě samotní autoři nápadu domyšlený nemají. „Přemýšleli jsme o tomto nápadu jen krátce před tím, než nám byla nabídnuta Továrna, a pak už to jelo samo. A teď se musíme pořádně zamyslet jak to utáhneme, protože práce máme dost i tak a přitom bychom rádi nabídli kvalitní služby a do budoucna, pokud se to osvědčí, i finanční ohodnocení lidem bez domova, kteří vytvoří věci, které by se daly v Přestupce prodávat,“ svěřila se. 

Pokud byste rádi projekt podpořili, ať už finančně, nebo hmotným darem, ozvěte se na Facebooku Přestupní stanici. V současné době by aktivisté ocenili další šicí stroje, stoly, židle, lampičky, nitě, jehly, křídy, ostré nůžky, mašle a krajky. Jednoduše vše, co vás napadne, že by se hodilo do šicí dílny.

Prohlédněte si místo v samotných začátcích:

Fotogalerie
27 fotografií