Gepardí paterčata se v zoo narodila 15. května. Přírůstku těchto šelem se zahrada dočkala po 2,5 letech. Zhruba měsíc po narození vážila mláďata mezi 1,1 až 1,75 kilogramy. Mezitím o dost povyrostla, jejich současnou hmotnost ale chovatelé neznají. Podle kurátora chovu savců v zoo Pavla Brandla je důležité hlavně to, že všechna mláďata z chovu dobře prospívají. „To jedno, které bylo po narození o něco menší, už ostatní dohnalo,“ řekl.

Gepardi patří v přírodě mezi ohrožená zvířata, jejich počet se odhaduje na 7 000 až 40 000 na celém světě. Podle chovatelů není jednoduché docílit jejich rozmnožování v zajetí. „Gepardi mají velice složitý sociální život. Je zapotřebí mít dva chovné výběhy, jako je to tady v Praze, protože mimo dobu rozmnožování se samice a samci nesmí vidět, nesmí se ani cítit, musí si být vzácní a až potom se to rozmnožení podaří,“ uvedl kurátor Petr Velenský.

VIDEO: Paterčata se narodila v květnu:

Video
Video se připravuje ...

Mláďata geparďat z pražské už brzy půjdou ven: Podívejte se na ně s předstihem Zoo Praha

Jméno po matce a strýcovi

Matkou geparďat je šestiletá samice Savannah, která pochází ze zoo v anglickém Colchesteru. Je to její druhý vrh. Otcem mláďat je pětiletý samec Ben z dánského Ebeltoftu. Mladí samečkové dostali jména od písmene S právě po své matce, zatímco samičky z tohoto vrhu dostali jméno od písmene J po svém strýci Jerrym, který je druhým samcem v zoo. „Ve volné přírodě se totiž se samičkou páří vždy více samečků, takže i on by byl potenciálním otcem, a vzhledem k tomu, že všechny samičky z prvního vrhu Savannah mají jména od B po Benovi, rozhodli se chovatelé zvolit tentokrát jména takto,“ vysvětlil Velenský.

Pražská zoologická zahrada chová gepardy od roku 1933 a prvních mláďat se dočkala už v roce 1972. Od té doby se jich v Zoo Praha narodilo 65, a to včetně květnových paterčat. Ve volné přírodě žije gepard hlavně v savaně. Samice žijí samotářsky, samci však často vytvářejí se svými bratry celoživotní spojenectví, což je řadí k jedněm z mála alespoň částečně společenských druhů koček. Malí gepardi mají po narození světlou vztyčenou hřívu na krku a na hřbetě. Jsou šedaví, mají nicméně typickou puntíkovanou kresbu dospělých.

Fotogalerie
8 fotografií