U soudu v pátek vypovídal kamarád napadeného studenta a dva policisté, kteří byli také na místě. U předchozího jednání soudu 30. června obvinění policisté odmítli, že na služebně po návštěvě čínského prezidenta napadli mladíka. 

Státní zástupkyně Martina Adámková viní Nekvapila z toho, že v budově policejního oddělení v pražských Vinohradech dal poškozenému dvě facky, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády.

Druhý policista Kopp mu podle obžaloby později pouta sundal, začal ho škrtit a chtěl po něm, aby se už nikdy policistů neptal na důvody, proč má předložit občanský průkaz. Podle spisu mu dal také jednu facku. Podle státní zástupkyně nebyla zachována jeho lidská důstojnost, nebyl proti němu potřeba tak tvrdý zákrok a vznikla mu také bezdůvodná újma, což je proti přepisům.

Dotazy státní zástupkyně

Martina Adámková u pátečního soudu vyzpovídala i kolegy obviněných policistů. „Byl riziková osoba, z toho důvodu, že měl tu zbraň,“ uvedl policista předvolaný jako svědek. Státní zástupkyně zareagovala: „Tu ale viděl kolega až poté, co vám ten občanský průkaz dal, v čem spočívala jeho agresivita?“ „Snažil se dostat k vozidlu, nahlížel do něj,“ odpověděl na dotaz Martiny Adámkové svědek. Na dotaz státní zástupkyně, zda se snažil otevřít dveře, odpověděl policista, že nikoliv. Potvrdil, že ale budil veřejné pohoršení, vykřikoval vulgarismy, a proto po něm chtěli občanský průkaz. Studenta Josefa Tajovského poté zadrželi proto, že neuposlechl výzvy a přibližoval se k jeho kolegovi.

Co se v březnu stalo?

Incident se stal 31. března, tedy den poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Údajně napadený mladík řekl, že tehdy zvolal směrem k policistům a vojákům, že by se měli stydět za čínského prezidenta, jelikož ho štvaly tehdejší události.

Pak šel s přáteli dál, než k nim přijelo houkající auto, z něhož vylezli policisté, kteří po něm chtěli občanský průkaz. „Neřekli mi, proč mě zadrželi,“ podotkl mladík, jemuž tehdy bylo 19 let a studoval poslední ročník gymnázia. Dodal, že nebyl kvůli incidentu za žádný přestupek potrestán.

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta byla v ulicích Prahy denně nasazena tisícovka policistů. Na policejních služebnách skončilo 23 demonstrantů z řad odpůrců i příznivců státníka. Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky. Justice se však musela zabývat několika případy, při kterých šlo zejména o to, že Číňané podporující prezidenta brali odpůrcům tibetské vlajky.

Fotogalerie
6 fotografií