V polovině května policie začala prošetřovat zběsilou jízdu Holešovicemi řidiče modrého porsche.  „Ze záběru kamery je zřejmé, že se řidič při předjíždějícím manévru chová bezohledně a prioritně nedodržuje dopravní značení, kdy hasiče předjíždí přes plnou čáru, zároveň omezí jak hasiče, tak protijedoucí vozidlo. Zároveň ani nepoužije například znamení o změně směru jízdy,“ uvedl dříve policejní mluvčí Tomáš Hulan. Celý incident podle ohlasů ze sociálních sítí opravdu z kamery hasičského vozu vypadal bláznivě.

Jenže video z kamery majitele porsche ukázalo trochu něco jiného. „Úřadu jsem předal záznam z kamery v mém autě, který na rozdíl od hasičského obsahoval i začátek incidentu, zvuk a záznam o rychlosti. Úřad následně drtivou většinu přestupků odložil a pokutoval mě částkou tisíc korun za finální zastavení,“ popsal Tomáš P.

Incident z pohledu řidiče porsche:

Došlo ale i k několika překvapením. Například předjíždění na „plné čáře“, které bylo ze záznamu zřejmé, nakonec správní orgány vyhodnotily jinak. „Tenhle závěr úřadu překvapil i mě. Byl jsem připraven přijmout za přejíždění čáry trest. Avšak ukázalo se, že čára před křižovatkou je součástí vodorovného značení pro řazení vozů přijíždějících do ní. Se zákazem předjíždění nemá nic společného,“ uznává sám řidič porsche.

Vybrždění se nekonalo

A samotné vybržďování po předjetí hasičů se nakonec také nekonalo. Řidič pouze zpomalil a bavil se se svou přítelkyní v autě o incidentu, který však rozdmýchal vášně jak v hasičích, tak v Tomášovi. „Zpomalení bylo podle záznamu mé kamery pozvolné a také šofér cisterny v rámci podání vysvětlení přiznal, že nebylo nikterak razantní a z jeho pohledu se jednalo o relativně plynulé zpomalení. Podle úřadu k situaci přispěl i řidič cisterny, který za mnou jel v těsném závěsu a nedodržoval bezpečnou vzdálenost,“ dodává Tomáš.

Incident z pohledu hasičů:

Video
Video se připravuje ...

Agresivní řidič v Praze vybrzďoval hasiče. HZS

Všechno tak bylo trochu jinak, než se na první pohled zdálo. „Štve mě, že jsem se nechal troubením vyprovokovat a nehodil jsem to za hlavu. V tu dobu jsem se také k celé věci nevyjadřoval, protože bez ukončení řádného vyšetření to nemělo smysl,“ zakončuje vyprávění Tomáš.

Podívejte se na fotografie z incidentu a také vysvětlení správního orgánu:

Fotogalerie
9 fotografií