„Nejde jen o to, že získáváme další prostor pro chov koně Převalského, na jehož záchraně a návratu do přírody se významně podílela a podílí naše zoologická zahrada. Vypásání vegetace koňmi by v této lokalitě mělo vést k obnově původních společenstev rostlin a živočichů,“ uvedl nadšeně ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Inciátorem nápadu, kde by se divoké koně mohli pást, byl starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Trojkoalice/Zelení). „Mám na toto místo krásný výhled z domova. Pořád jsem si lámal hlavu s tím, jak to udělat, aby se plocha dobře využila. A pak jsem si vzpomněl na koně Převalského. Kůň byl v Čechách běžným zvířetem a do české krajiny stále patří, takto sem tam znovu navrátí.“

Už za dva roky

Návštěvnící uvidí v novém výběhu koně už za dva roky. V první fázi zde bude tři až pět klisen. „Podle toho, jak se jim na místě bude dařit, k nim přibude i chovný hřebec a do čtyř až pěti let by mohli mít hříbata,“ prozradila Alena Šteffelová, tisková mluvčí zoo.

VIDEO: Přeprava koní Převalského letadlem je náročná

Video
Video se připravuje ...

Přeprava koní letadlem je velmi náročná a vyjde zhruba na milion korun Zoo Praha

Pražané budou moci celoročně pozorovat život těchto zvířat. Na místě vyrostou dvě vyhlídky a rozhledna několik metrů nad zemí. Výběh bude ekologickou stavbou inspirovanou příběhem návratu koně Převalského zpět do přírody.

„Jsem velmi rád, že Praha 5 získala další volnočasovou atrakci pro občany i turisty, a doufám, že se novým obyvatelům bude u nás líbit a budou se zde cítit jako doma,“ raduje se z plánů Pavel Richter, starosta Prahy 5. „Tato lokalita potřebuje oživit a revitalizovat. Chov koní Převalského je skvělým řešením a věříme, že Pražané se na ně budou chodit rádi dívat,“ radoval se Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky města Praha.

Sedm transportů

Kůň Převalského je ve světě známý od roku 1881. O necelých sto let později, na přelomu 60. a 70. let 20. století, byl však ve volné přírodě vyhuben. Přežil jen v péči zoologických zahrad. Pražská zoologická zahrada se dlouhodobě podílí na jeho ochraně a návratu do zpět do Mongolska. Letos uskutečnila již sedmý transport koní do přísně chráněné oblasti Gobi B.

Podívejte se v galerii na vizualizace projektu a koně Převalského: 

Fotogalerie
16 fotografií