Co rok, to průměrně skoro devět dopravních přestupků. Takovou nelichotivou bilancí se podle pražských strážníků už čtrnáct let „chlubí“ předražený taxikář, který chtěl nedávno po asijské turistce za svezení přes 12 tisíc korun. Policisté ho odhalili a vyšetřovatelé se v současnosti události věnují.

Městská policie u vozidla, které je na uváděného taxikáře registrované, od roku 2003 napočítala 122 přestupků v oblasti dopravy.

Ve čtyřiceti případech z tohoto počtu pak bylo vozidlo označeno jako taxi. Nejvíce těchto přestupků bylo zjištěno v období let 2014 až 2016. V letošním roce se pražští strážníci s přestupky páchanými vozidlem registrovaným na jeho jméno setkali celkem sedmnáctkrát. Většina přestupků byla oznámena příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Jen za poslední dobu městská policie například odhalila, že řidič používal neověřený taxametr nebo zákazníkovi nevydal stvrzenku. Tímto jednáním porušil zákon o silniční dopravě.

Trestat taxikáře pomůže novela zákona

Proč tedy stále může vozit cestující? Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman uvedl, že současné zákony umožňují odebrání licence v případě, že se taxikář dopustí stejného přečinu opakovaně v horizontu pěti let a bude za něj pravomocně odsouzen.

„V nedávno schválené novele zákona číslo 111, na které hlavní město Praha usilovně spolupracovalo, je ale možné průkaz odebrat již po prvním vážném přečinu,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Novela zatím prošla Sněmovnou.

VIDEO: Na jaře spustil pražský magistrát proti nepoctivým taxikářům kampaň. Podívejte se na tehdejší informace vedoucího oddělení taxislužby Jiřího Bureše: