Pořadatelé se inspirovali podobnou akcí, která se dlouhodobě koná v Rakousku. Noc kostelů je určena pro co nejširší veřejnost – i pro ty, kteří stojí mimo církev či na jejím okraji, říkají organizátoři.

Ponton František 

Akce se těší velkému zájmu nejen věřících, loni přišlo do kostelů na půl milionu lidí. Organizátoři chtějí návštěvníkům netradičně a nenuceně přiblížit křesťanství a vzbudit zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů.

Například v Praze letošní program zpestří ponton František, který bude kotvit u Karlova mostu, přezdívá se mu »zakotvený kostel«. „Program se snažíme zpestřit i něčím neobvyklým. Letos jsme využili jedinečnou nabídku Povodí Vltavy a pozveme návštěvníky nejen do kostelů, které obvykle stojí na nějakém kopci, ale i na hladinu Vltavy,“ uvedl Michal Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského.

„Právě v tomto pomyslném nejnižším bodě Prahy bude u Karlova mostu zakotven obrovský ponton ‚František‘. Nazvali jsme toto místo Zakotvený kostel.“ Během večera bude pro všechny návštěvníky možné na tomto velmi neobvyklém místě naslouchat rozhovoru moderátora, svatovítského kanovníka Tomáše Rouleho s mnoha zajímavými hosty. Z pontonu bude navíc možný pohled na panorama Prahy z málo známé perspektivy, dodal Němeček.

Pouť přes Karlův most

Velký zážitek slibuje i tradiční Pouť světla přes Karlův most, kterou mohou lidé absolvovat se svící v ruce z kostela sv. Tomáše na Malé Straně do kostela Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí. Konkrétní program jednotlivých kostelů najdou zájemci na webu www.nockostelu.cz.