Ačkoliv rekonstrukci Libeňského mostu loni schválilo pražské zastupitelstvo, jasný termín začátku celkových oprav je stále velkou neznámou. Přispívá k tomu i nové zjištění stavu betonových pilířů mostu z roku 1928. „V jejich základech probíhá síranová koroze,“ řekl ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko. 

„My teď musíme prokázat, jestli se to týká jen částí umístěných pod hladinou nebo i dalších prvků.“ Nevratné poškození odhalil průzkum ze vzorků třetího mostního pilíře. „Náklady na posuzování stavu mostu jsou nemalé,“ řekl Blesku náměstek primátorky Petr Dolínek. „Už nyní bychom za ně mohli postavit třeba most přes Botič.“ Technická správa komunikací má v plánu podobně prozkoumat i Hlávkův či Palackého most a další.

Čeká se i na památkáře

Stanovení objemu a startu větších oprav mostu, který je dlouhodobě v havarijním stavu, nebrzdí jen další nutné průzkumy. Čeká se i na rozhodnutí ministerstva kultury, zda je most nebo jeho části památkou či nikoliv. „Chybějící rozhodnutí pro nás začíná být limitující, když nemůžeme začít chystat opravy. Ale můžeme začít se monitoringem mostu,“ řekl Blesku Dolínek.

Co je síranová koroze?

Jde o takzvaný krystalizační proces probíhající v cementu za přítomnosti síranových iontů. Jejich zdrojem může být podzemní voda nebo látky, které se do betonu dostaly v průběhu výroby. Díky nim dochází k chemické reakci při níž vznikají různé novotvary či krystaly. Ty se postupně rozrůstají, nabývají na objemu, čímž způsobují narušení struktury betonu a snižují jeho vlastnosti.

Oprava »Libeňáku« v čase

2002 most poničen povodněmi

2003 zahájení projektu rekonstrukce

2009 zvažováno několik variant rekonstrukce, projekt získal stavební povolení

2010 TSK zadala diagnostiku mostu společnosti Pontex s následujícím závěrem: oprava mostu není optimální, ale je možná, zároveň je zvažována demolice z důvodu špatného stavu.

2011 stavební povolení prodlouženo do září 2013

2013 stavební povolení opět prodlouženo

2015 vyhlášen tendr na zhotovitele stavby

2016 iniciativa Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat bojuje za zachování podoby a opravu mostu, jeho prohlášení kulturní památkou podporuje i Česká komora architektů. Praha si nechala vypracovat od Kloknerova ústavu ČVUT studii, podle ní by stavba nového mostu byla levnější než rekonstrukce a déle by vydržel.

Podívejte se, jak probíhala zatěžkávací zkouška Libeňského mostu:

Video
Video se připravuje ...

Zatěžkávací zkouška Libeňského mostu Pavel Lopušník

Fotogalerie
14 fotografií