Pumptracková dráha na hřišti v Modřanech se v současnosti nachází v omezeném režimu. Nové prostory zejména pro mladé obyvatele zprovoznila radnice loni v listopadu v Pertoldově ulici.

Netrvalo však dlouho a místní obyvatelé si začali stěžovat na hluk, který lidé na dráze vytvářejí. Po jízdních prvcích na hřišti se totiž uživatelé pohybují na skateboardech, kolečkových bruslích nebo třeba terénních kolech.

Dočasné omezení a měření

Kvůli sporu na přelomu roku radnice rozhodla, že dočasně omezí vstup na pumptrackovou dráhu. Ta je proto dosud přístupná pouze na tři hodiny denně od 13:30 do 16:30 hodin. Podle vedení radnice se však už začínají ozývat rodiče a děti, které by s prodlužujícím se dnem a nástupem teplejších měsíců v roce rády hřiště využívaly ve větší míře.

Pumptracková dráha v Modřanech si rychle našla spoustu příznivců.
Autor: MČ Praha 12

Během dubna proto podle starosty Prahy 12 Milana Maruštíka (ANO) došlo k odbornému posudku pražských hygieniků. „Proběhlo měření, které na základě požadavků hygieny dopadlo dobře. Jsme řekněme lehce nad hranou, ale jsme v limitu. Na základě toho jsme rozhodli, že si necháme propočítat náklady na úpravy, abychom v rámci takových měření na tom byli ještě lépe a zvukové výstupy ještě více omezili,“ uvedl starosta Maruštík.

„Po obdržení stížnosti jsme iniciovali místní šetření se správcem hřiště, tedy Městskou částí Praha 12, na kterém bylo dohodnuto jednak omezení provozu dráhy na dobu od 13.30 do 16.30 hodin se zákazem jejího používání mimo stanovenou dobu provozu, a dále bylo z naší strany doporučeno provést měření hluku v chráněném venkovním prostoru stavby bytového domu Pertoldova 3314/9, Praha 12 – Modřany,“ upřesňuje postup pražských hygieniků jejich šéf Jan Jarolímek.

Veřejné zdraví neutrpělo

Hygienická stanice hlavního města Prahy zároveň nabídla městské části součinnost při vyhodnocení výsledků měření. Z výsledků měření hluku vyplynulo dodržení hygienického limitu hluku pro stacionární zdroje v denní době. „Z tohoto závěru je patrné, že provoz pumptrackové dráhy splňuje požadavky zákona o ochraně veřejného zdraví, přesně pak ustanovení paragrafu 30,“ dodává ředitel pražských hygieniků Jarolímek.

Radnice v současnosti čeká na vyčíslení nákladů na případné úpravy. Ačkoliv dle informací radnice odborníci žádné zásahy nevyžadují, snaží se úřad jít cestou kompromisu a vyhovět i obyvatelům, kterým vydávané zvuky z dráhy navzdory dobrým výsledkům hlukových měření vadí.

„Vydržte několik týdnů,“ zní z radnice

Podle starosty se dá předpokládat, že v horizontu několika týdnů dojde k vyčíslení a případnému zavedení plánovaných úprav tak, aby se hluk z pumptrackové dráhy ještě snížil a mohlo tím dojít ke zrušení omezené otevírací doby hřiště. „Předpokládáme, že nepůjde o složité stavební úpravy. Dodavatel navrhl základní opatření, které udělá v rámci svého vkladu do instalaci dráhy. Čekáme na další informace,“ upřesnil Milan Maruštík.

Během samotného měření měli někteří obyvatelé z řad kritiků průběh odborného sběru dat a informací na hřišti kritizovat. Vadit jim mělo, že při měření dochází k využívání jízdní výbavy s gumovými, nikoliv tvrdými kolečky.

„Podle zápisu a na základě vlastních modelových jízd se během měření doopravdy používaly brusle a koloběžky s tvrdými kolečky,“ ubezpečil redakci Blesk.cz o regulérním průběhu Milan Maruštík.

Podívejte se, jak pumptracková dráha v Modřanech vypadá:

Fotogalerie
15 fotografií

V Praze předvádějí lidé neuvěřitelné skoky a triky na kolech na mnoha dalších místech. Tématu se věnovala epizoda pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

To je blázen! Muž tančí na kole nad Barrandovským mostem. A úžasný boj goril o dort v Praze. Matěj Smlsal, David Vaníček