Někteří sochaři tak tvořili úplně někoho jiného, než měli. Na bizarní záměnu se přišlo náhodou. „Jeden člen komise ke mně přišel a řekl, že jsem udělal výbornou sochu, akorát není Karlovi vůbec podobná,“ uvedl Blesku jeden ze sochařů Michal Blažek (61).

Busta, kterou vytvořil, přitom věrně odpovídala fotografii, ze které vycházel. Nedalo mu to a podíval se proto na internet, kde zjistil, že místo Karla III. Schwarzenberga tvořil jeho mladšího bratra Bedřicha. Za nedorozumění podle Blažka může sochařský spolek, který soutěž organizoval a umělcům vzorové fotografie rozeslal.

„Mezi dvacet fotografií Karla III. Schwarzenbergera jsme omylem zařadili i fotku Bedřicha,“ řekl předseda Spolku sochařů České republiky Jiří Středa. Fotky prý měli z důvěryhodného zdroje a nikoho nenapadlo, že by mohlo dojít k záměně. Zároveň dodává, že sochaři si obvykle hledají fotku, podle které vychází, sami. „Byla to jen naše dobrá vůle, že jsme některým umělcům na vyžádání několik portrétů poskytli. Nikdo netvrdil, že se toho musí držet,“ uvádí.

Michal Blažek si ale stojí za svým. Spolek prý vždy u zadání poskytuje portréty, ze kterých mohou sochaři vycházet. „Požaduji anulování soutěže, a pokud to nevyjde, tak budu chtít finanční kompenzaci za tři měsíce práce, to je asi 50 tisíc korun,“ říká Blažek.

Spolek ale znovu nic pořádat nehodlá. „Chybička se vloudila a sochaři by to měli chápat. Soutěž znovu pořádat nebudeme. Bylo by to nefér vůči vítězům,“ ukončuje předseda sochařů Jiří Středa. Soutěže se zúčastnilo 31 sochařů. Podle Blažka minimálně osm z nich vycházelo ze špatné fotografie.

„Průběh, pravidla a zadání soutěže jsou plně v kompetenci Spolku sochařů a Národnímu divadlu nepřísluší komentovat,“ řekl k celé věci mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Karel III. Schwarzenberg patřil k významným donátorům veřejné sbírky pro založení Národního divadla i k iniciátorům samotné myšlenky, a proto byla také soutěž vyhlášena.

Fotogalerie
12 fotografií