V pražských Strašnicích začala stavba nového moderního stadionu. Trénovat na hřištích pro hokej a krasobruslení by tu měly děti a mládež už začátkem příštího roku. Nabídne dvě hřiště a zázemí v podobě 11 šaten a bistro. Jediným problémem by mohlo být parkování, jelikož v blízkosti vznikne pouze 25 míst pro automobily a čtyři pro autobusy.

„Většina zimních stadionů v Praze má to nejlepší za sebou a je zastaralých. Jejich vzhled odpovídá jejich věku,“ řekl bývalý juniorský hokejový reprezentant a trenér mládeže Martin Holý. Zajímavostí je, že vše investor postaví za vlastní peníze a nežádal o žádný příspěvek hlavního města nebo dotace. Celkově vyjde projekt na 170 milionů korun.

Nedostatek hal v metropoli

Kromě sportovních klubů chce Padok IceRink do haly přilákat i děti z okolních škol a školek, vzniknout by tu měl i zcela nový tým. „Rádi bychom oddíly propojili metodiku krasobruslení a hokeje, od koho jiného by se měly děti lépe naučit bruslit než od krasobruslařů,“ dodal s úsměvem hokejista Holý.

Sloužit jim budou dvě samostatné ledové plochy o rozměrech 28 krát 56 metrů. Použité technologie mají být o 40 procent úspornější, než je u podobných projektů běžné, a led bude podle stavební firmy vyhovovat s přehledem oběma sportům. „Každá z šaten bude navíc věnována jednomu z NHL, kde působí čeští hráči, což by děti mohlo motivovat,“ shrnuli designéři sportovního komplexu.

15 let bez nového stadionu

Stadion by měl fungovat v součinnosti s blízkou základní školou během celého roku, což není u jiných hal v Praze obvyklé. Podle plánu by měl stadion sloužit veřejnosti okolo 30 let.  

Ambasadorem projektu se stal bývalý český krasobruslař a mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner. Ten by měl v nové hale otevřít krasobruslařskou školu.

V Praze je v současné době osm zimních stadionů, a to v Holešovicích, Vršovicích, na Veleslavíně, v Braníku, na Smíchově, v parku Gröbovka, ve Stodůlkách a v Letňanech. Výstavba dalšího se plánuje také na Opatově. Jeho součástí má být i hala na curling. Ta je v Praze zatím jedna, v roce 2004 vznikla nedaleko stanice metra Roztyly. Uvažuje se také o opravě hokejové haly u Výstaviště, která je v majetku města.

Fotogalerie
18 fotografií