„Projekt je velmi zajímavý. Radnice chce rozhodně podpořit sportování mládeže i zachování pozice českého hokeje ve světě. Mládežnický hokej a hokej vůbec potřebuje více prostoru a možností,“ říká starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Ačkoli je v Praze velké množství týmů, často bojují o místa, kde trénovat. Amatérští hokejisté někdy mohou na led pouze v nočních hodinách.

„Domnívám se, že současná nabídka ledových ploch je i v hlavním městě nedostatečná. Nyní je v metropoli k dispozici osm zimních stadionů,“ říká bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, který má na starost českou hokejovou mládež.

Stadion by vyrostl u škol

Praha 5 má dvě místa, kde by stadion mohl vyrůst. „Vytipovali jsme dvě lokality, umístěné ve vazbě na podporu mládežnického sportu v blízkosti škol. Jde o sportovní areál na Barrandově a prostory u Základní školy a mateřské školy Tyršova v Jinonicích,“ říká dále investor a vítěz olympiády v japonském Naganu Martin Procházka.

Vzhledem k dopravní dostupnosti se lépe jeví jinonická varianta. Místo je velmi dobře dostupné po silnicích i z blízké stanice metra Jinonice.

„Poloha stadionu bude zasazena do volného prostranství mezi školu, venkovní oplocené hřiště a bytovou výstavbu. Součástí projektu přirozeně je i vyřešení parkovacích stání a příjezdových komunikací,“ doplňuje dále Procházka.

Stadion za 60 milionů

Náklady na výstavbu stadionu činí minimálně 60 milionů korun, záleží na zvolené variantě. Nabídnout může nejen ledovou plochu s hledištěm, ale i 18 šaten, restauraci, sportovní obchod, kancelář a klubovnu či skladovací prostory.

„Chceme se lidí zeptat na názor nejen ohledně umístění haly, ale i na představu, co vše by měla nabídnout. I z toho se pak bude odvíjet její velikost a vybavení. Musím zdůraznit, že jednání jsou teprve na začátku a jde o soukromého investora. Radnice se na projektu nebude nijak finančně podílet,“ dodal starosta Klíma.

Na celém projektu se budou moci podílet i samotní rezidenti městské části pomocí dotazníku.