Hlavní město si může oddychnout. Velkou většinou zastupitelů prošel strategický plán, který hlavní město nutně potřebuje. „Schválení strategického plánu považuji za klíčový milník. Naše práce tím však zdaleka nekončí. Nyní musíme přijít s konkrétními projekty, které pomohou zvýšit kvalitu života Pražanů,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

12 strategických cílů

Plán tvoří pět priorit, které jsou rozpracovány do 12 strategických cílů. Mezi nimi je například ustanovení, aby Praha prosperovala a vyplatilo se v ní žít a investovat. Jenom zavedením takzvaných „smart“ opatření v řízení města by hlavní město podle primátorky mohlo ušetřit až čtyři miliardy korun ročně.

Podle Ondřeje Boháče, pověřeného řízením Institutu plánování a rozvoje Prahy, se do strategického plánu promítají aktuální trendy v městském plánování, znalostní ekonomice, kulturních a kreativních odvětvích a mnoha dalších oblastech. „Naším cílem je vlít Praze novou energii a udělat z ní chytřejší, udržitelnější a především příjemnější město pro lidi,“ říká pro Blesk.cz Boháč.

Opozice protestovala

K plánu měli připomínky zejména opoziční zastupitelé. „Plán není ničím jiným vymahatelný, než že se k němu politická reprezentace přihlásí. V tom vidím základní a první problém. Vymahatelnost je v čase velmi pomíjivá, příští vedení města se jím nemusí řídit,“ řekl Ondřej Martan (ODS). 

Zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti) pak plánu vytkl, že v něm nevidí návrh strategie, jak vytčených cílů dosáhnout. Jakub Michálek (Piráti) jej pak označil jako „seznam přání“.

Strategický plán

Strategický plán Prahy je koncepční dokument, který formuluje sdílenou vizi rozvoje města v dlouhodobé perspektivě. Stanovuje cíle a priority při řešení klíčových sociálních a ekonomických otázek města.

Upozorňuje na výzvy, které může přinést budoucí vývoj nejen v Praze, ale i ve zbytku Evropy. Občanům, investorům i veřejným institucím poskytuje rámcovou osnovu toho, jakým způsobem se město chce rozvíjet, a nabízí jim tak možnost realizovat své vlastní aktivity v souladu se směřováním města.