Osud funkcionalistické vily na Petřinách je stále nejistý. Bude ji moci majitel zbourat, nebo ji ministerstvo prohlásí za památku a s plány na demolici je konec?

Majitel má o postupu orgánů jasno. Veřejně je kritizuje i na černé plachtě, kterou svou vilu pokryl. „Nejvíce mi vadí, že o tom rozhodují od stolu a kromě ministerstva kultury se na tu vilu nikdo ani nepřišel podívat,“ řekl Blesk.cz Jiří Šalda.

Pokud by však přece jen památkový ústav rozhodl o tom, že vilu prohlásí za památku, Šalda se nevzdá. „Koupil jsem ji za své peníze a měl jsem všechny podklady i nad rámec zákona. Nerozumím tomu, proč se to musí znovu projednávat. Pokud by vilu uznali jako památku, budu bojovat. Odvolali bychom se, a kdyby to nevyšlo, přistoupili bychom i k žalobě,“ tvrdí majitel.

Vila je ve špatném stavu a rekonstrukce by vyšla na desítky milionů, na což by Šaldovi nikdo peníze neposkytl. „Rekonstrukce by stála až 25 milionů a pro banku by to bylo nerentabilní, tudíž by mi na to nikdo nepůjčil. Dům je navíc energeticky náročný a jen za energie dopláceli poslední nájemníci 250 tisíc korun za rok,“ pokračuje.

Bitva na radnici

Ještě v polovině roku vypadalo pro Šaldu vše dobře. „Měl jsem všechna povolení a mohlo se v tuto chvíli už bourat. Jenže lidé sepsali petici a navíc proti mně začal útočit zastupitel Prahy 6 Antonín Nechvátal ze Strany zelených,“ doplňuje.

Majitel vily na Petřinách na plachtě, která objekt zakrývá, veřejně kritizuje postupy úřadů.
Autor: ČTK

V tu chvíli se o objekt začal na podnět Nechvátala zajímat i památkový ústav, který historickou hodnotu vily přehodnotí. Přitom podle dostupných informací Nechvátal hlasoval původně pro zbourání vily. Na únorové jednání zastupitelstva ale prý už zapomněl.

„Já si to fakt nepamatuji, a i kdybych pro to hlasoval, tak v tom nevidím problém, že jsem pak změnil názor. Šalda se jako developer zachoval nehorázně, nebudu komentovat jeho stavebnickou minulost. Kdybych nebyl zastupitel, tak už ho žaluji,“ řekl Blesk.cz Antonín Nechvátal.

Nechvátalovo jednání ale kritizuje starosta Prahy 6 i jeho zástupce. „Já jsem se jenom vymezil proti tomu, že to děláte zpětně. Přijde mi to trochu ubohé z vaší strany. Jak říkal tady pan majitel té vily, tak vy o tom víte dlouho, tedy jste měl konat. To, že konáte teď, když je po tom nějaká poptávka, to je přesně váš styl,“ řekl na červnovém zastupitelstvu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Odešel Nechvátal, nebo ne?

Nechvátal tvrdí, že když zastupitelstvo Prahy 6 rozhodovalo, zda vilu povolí zbořit, tak on v sále už nebyl. To ale vyvrací zástupce starosty Martin Polách (ANO).

„Z původně přítomných devíti členů se dva členové museli vzdálit na dopravní komisi, to jsem byl já a myslím, že pan doktor Hrůza odešel. Zbylo sedm členů a všichni hlasovali pro, včetně pana doktora Nechvátala,“ uvedl Polách.

Majitel vily i tak neztrácí naději. „Nelituji koupě, byl to náš sen s manželkou. Jediné, co mě mrzí, je, že jsem jednal podle zákona a teď jsem za to trestaný. Kdybych vilu zboural, tak dostanu pouze pokutu, ale já chci jednat čestně. Také chci, aby se úřady chovaly férově, památkový ústav ani nikdo z magistrátu ale do vily ani nepřišel,“ dodal Šalda.

Podívejte se na fotky vily i majitele:

Fotogalerie
10 fotografií