Činžovní vila architekta Pavla Simonova, která stojí v ulici Na Petřinách 1482/7, bude zřejmě srovnána se zemí, aby ustoupila čtyřpatrové novostavbě.

S demolicí nesouhlasí obyvatelé ani odborníci

Místní obyvatelé ani odborníci se však nedokáží smířit s tím, že by krásnou budovu někdo zboural. Podle šéfa pražských památkářů Jiřího Skalického jde o vilu značné architektonické hodnoty a žádoucí by bylo její zachování. Budova ale nestojí v památkové zóně a není prohlášena kulturní památkou, proto proti její demolici není možné uplatnit námitky podle zákona o památkové péči.

Majitel nabídl vilu radnici za 85 milionů

Poslední šanci na záchranu vily měla v rukou radnice Prahy 6. Investor novostavby totiž vedení městské části neoficiálně nabídl možnost odkupu budovy, a to za částku 85 milionů, přičemž ji sám koupil o 62 levněji. Radnice tuto možnost nevyužila

Praha 6 povolila demolici vily na Petřinách. Místní vilu chtějí zachránit.
Autor: David Malík

„Cena za odkup vily je nesmírně vysoká a radnice na takovou investici nemá finance,“ řekl pro Blesk.cz Martin Churavý, tiskový mluvčí Prahy 6. „Oficiální nabídku jsme od investora doposud neobdrželi. Radnice každopádně není realitní kancelář a neměla by obdobným chováním zakládat nežádoucí precedens,“ reagoval mluvčí radnice. „Jsme nicméně ochotni projevit adekvátní součinnost v případě propagace nabídky na odkup vily prostřednictvím radničních komunikačních kanálů,“ doplnil.