»Co se stane památkou, to zůstane památkou. Odvoláme, co jsme povolili, prosadíme, co jsme netušili. Vlastníkovi navzdory, změníme své názory« . Tato hesla stojí na plachtě, která od 1. listopadu pokrývá funkcionalistickou vilu na Petřinách. 

Jiří Šalda, majitel vily, totiž na jaře získal souhlasná vyjádření k demolici vily, včetně od odboru výstavby Prahy 6 či památkářů. Poté místní obyvatelé sepsali petici, v níž žádali zachování funkcionalistické budovy. S námitkami se přidali i někteří architekti. Proto se do celé věci vložil zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Antonín Nechvátal a obrátil se na ministerstvo kultury, aby se z vily v ulici Na Petřinách stala památkově chráněná nemovitost.

Klíčové rozhodnutí

Takový postup se však vlastníkovi objektu vůbec nelíbí. Dům nestojí v památkové zóně, není kulturní památkou, proto proti její demolici není možné uplatnit námitky podle zákona o památkové péči. Ale co se stane, když ho ministerstvo kultury za památku vyhlásí? Šalda podle všeho dům nebude moci zbourat. 

Praha 6 povolila demolici vily na Petřinách. Místní vilu chtějí zachránit.
Autor: David Malík

Ministerstvo kultury v této věci zatím nerozhodlo, a tak Jiřímu Šaldovi zbývá jen čekat a zkusit proti zvoleným postupům a případnému rozhodnutí bojovat. 

Činžovní vila architekta Pavla Simonova stojí v ulici Na Petřinách 1482/7. Šalda koupil dům loni, a jak uvedl, vzhledem k zanedbanému stavu objektu zavrhl přestavbu a rozhodl se postavit nový bytový dům s podzemními garážemi, který podle něj zapadne do současné výstavby.

Fotogalerie
6 fotografií