Zprvu nenápadné okénko v kryté části Afrického domu zprostředkovalo divákům pohled na roztomilého hrabáče, který spal v rohu u své maminky Kvídy. „Taky si mohl lehnout jinam, aby byl víc vidět,“ komentovala vtipně pozorovatelka mláděte.

Jelikož malý hrabáč, který se narodil 20. srpna samičce Kvídě, je ve velmi dobrém zdravotním stavu, odhalil se veřejnosti už po třech týdnech od narození.

Mládě krásně přibírá na váze. Po porodu vážilo jeden a půl kila a nyní se chlubí váhou už tři a půl kilogramu. Na rozdíl od předchozího Kvídina mláděte Kita se hrabáč sám krmí a saje mléko bez problému.

Mládě hrabáče kapského
Autor: Petr Hamerník, ZOO Praha

„Chodím do zoo docela často, hlavně s vnoučaty, ale takhle malinkého hrabáče jsem teda ještě neviděla. I Kito byl o dost větší, když ho poprvé ukázali,“ sdělila Blesk.cz návštěvnice Alena.

Podle chování asi samička

I když pohlaví hrabáče se zatím nedá jasně určit, jelikož sameček má varlata uvnitř těla, veterináři se domnívají, že jde o samičku.

„Nejspíš to bude holčička, veterináři a ošetřovatelé si to myslí kvůli chování mláděte. Nic ale není jisté, stoprocentní výsledky budou až po testech DNA,“ vysvětlila pracovnice zoo Zuzana, která hrabáče hlídá před neukázněnými návštěvníky.

Během doby, kdy mohli zvědaví diváci pozorovat zvířátko okénkem, oba hrabáči většinou spali. Poštěstilo se jen pár nejvytrvalejším, kteří vydrželi hrabáče sledovat déle než pár minut. Občas se totiž pootočil, lezl po své mamince nebo sebou jen škubal ze spánku.

Hrabáči jsou totiž noční zvířata a v zoo mají nastavený režim jako v přírodě. Ve dne polehávají ve své malé noře a večer, když jde Kvída na lov, odnášejí chovatelé mládě do zázemí, kde může odpočívat až do rána, než ho samičce zase vrátí.

Samice hrabáče Kvída s mládětem
Autor: Michaela Lišková

„Mládě většinu dne prospí, zajímá se ale stále více o své okolí. Kvída o něj vzorně pečuje, očichává ho, olizuje a pravidelně čistí. Také velmi opatrně uléhá, aby mládě nezalehla,“ popsala chování mláděte chovatelka Jindra Kotrbáčková.

Mládě hrabáče bude pokřtěno nejspíše, až trochu více vyroste a bude jisté, že je jeho zdravotní stav v pořádku. „Ani my nevíme, kdy bude mít mládě křtiny. Myslím, že se ale včas vše dozvíme na facebookovém profilu pražské zoo nebo na webových stránkách,“ uzavřela pracovnice Zuzana.

Podívejte se na malého hrabáče:

Fotogalerie
14 fotografií