Pro každého je to menší částka, kterou je většinou ochotný obětovat. Pro školky je to ale obrovská úspora peněz, ze kterých pak mohou platit další náklady. Řeč je o (ne)povinném nošení ubrousků, hrnečků nebo dokonce toaletního papíru samotnými rodiči do školek v Praze. „V mateřské škole Meziškolská papíry a kapesníčky nosíme, ale také by mne zajímalo, proč tyhle věci nehradí zřizovatel. Na druhou stranu lepší asi, když rodiče donesou, než aby děti místo divadla měly jen papír,“ říká jedna z maminek Kristýna.

Finance a nenápadná úspora    

Ve školkách oslovených Bleskem mají odpovědi na otázky téměř totožné znění. „U nás chceme jednou za čas papírové kapesníky, ale je to dobrovolné. Myslím si, že to nikomu určitě neublíží,“ říká Blesku Daniela Pobočková, ředitelka Mateřské školky Terronská. Jednoduše by se tak dalo shrnout, že málokterému z rodičů to přijde divné a automaticky přispěje. Ušetří tím školce peníze a může si být jistý, že jeho dítě dostane kvalitní hygienické a další prostředky, které by si zařízení jinak dovolit nemohla.

„My rodiče požádáme, jestli by mohli donést jednou za půl roku balení papírových kapesníků a také toaletní papír. Nemyslím si, že tohle je zrovna věc, která rodiče trápí. Důležité je, abychom dělali dobré věci pro děti a rodiče si pak toho vážili,“ popisuje situaci Blesku Eliška Janečková, ředitelka Mateřské školy Motýlek.

Někde ale zacházejí mnohem dále. „Co vím, tak v Mateřské škole Jesenice nosili toaleťák, mýdlo, pasty a podobně. A v jiné školce chtěli i plastové kelímky jednou za čas s tím, že jsou lepší oproti hrnečkům. Za to byla ráda i hygiena, protože se používaly kelímky na jedno použití, ale pro školku by to bylo moc náročné finančně,“ svěřuje se Blesku jedna z bývalých učitelek v mateřské škole. „Šlo spíše o to, že jsme pak mohli koupit lepší papíry nebo pastelky pro děti, což bychom nemohli, pokud bychom neušetřili jinde,“ dodává pro Blesk.

Podle ministerstva ale porušují vyhlášku

Vyhláška ale mluví zcela jinak. „Poskytování hygienických potřeb zajišťuje škola z rozpočtu, který dostává na provoz od zřizovatele. Ve vyhlášce o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých je uvedeno, které hygienické potřeby musí škola zajistit. Mezi tyto potřeby patří toaletní papír, mýdlo a čisticí prostředky. Další potřeby, které nejsou uvedeny ve vyhlášce, může mateřská škola od rodičů vybírat po vzájemné dohodě (papírové kapesníky, vlhčené ubrousky a tak dále),“ uvedlo pro Blesk Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Mezi pražskými rodiči se najdou i ti, kterým nošení toaletního papíru do školek vadí. „Právě mi to přijde taky zvláštní. Kdyby bylo vyšší školkovné, prosím, chápal bych to. Ale aby rodiče navíc přispívali na ‚detaily‘ typu toaleťák, mi přijde minimálně nedůstojné,“ svěřuje se na sociální síti Lukáš. 

Souhlasíte s tím, že rodiče do školek nosí dětem toaletní papír? Nebo si myslíte, že by to měly školky zajistit sami? Pište své zkušenosti z pražských mateřských škol na tip@blesk.cz.