Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podle učitele rozmazlené, podle psychiatra nemocné. Jak u dítěte poznáte ADHD?

Autor: ula - 
17. května 2016
20:32

V Česku chybí školky pro hyperaktivní děti. Rodiče se navíc bojí, že pokud není pedagog pro tuto poruchu vyškolený, nemůže jejich ratolest zvládnout. Dětí s touto vývojovou vadou přibývá, trpí jí zhruba každé 13. dítě. V Praze je ale pro tyto děti pouze jedna školka. Hyperaktivita působí na neznalé problému spíš jako nevychovanost a rozmazlenost. Víte, jak odhalit, že vaše zlobivá ratolest možná trpí hyperaktivitou?

ADHD je neurobiologickou vývojovou poruchou dříve označovanou jako lehká mozková dysfunkce. Podle odhadů Asociace dospělých pro hyperaktivní děti jí jenom v České republice trpí na 20 000 dětí. Příznaky této poruchy se mohou projevovat vzdorovitostí, nemožností soustředit se na zadaný úkol, odbíháním od jídla či rozdělané práce, zapomínáním úkolů, neposedností nebo častou urážlivostí. Toto chování ale pozorujeme i u zcela zdravých dětí.  Kdy je zlobení normální a kdy už se může jedna o ADHD?

V české psychiatrii se porucha ADHD v podstatě překrývá s lékařskou diagnózou hyperkinetická porucha chování. Ta se dále dělí na dva subtypy podle toho, které z příznaků převládají. „Nejčastěji se u dětí setkáváme s kombinovaným typem, hned potom následuje typ s převahou poruchy pozornosti a teprve poté typ s výraznou hyperaktivitou a impulzivitou,“ popisuje  Ivana Drtílková, jedna z předních odbornic na ADHD v České republice.

Genetická porucha

Za hyperaktivitu nemůže výchova, škola nebo další vnější vlivy. Výzkumy potvrzují, že ADHD je geneticky podmíněná porucha. První příznaky už můžete pozorovat na kojenci, kdy má nepravidelný spánkový režim, umí dříve lézt než sedět, nebo nejprve mluví a až poté začíná chodit.

Klíčové je ovšem pozorovat dítě v předškolním věku a se začátkem školního věku. V této fázi se začínají projevy ADHD objevovat nejčastěji. „Dcera odmítala sedět ve škole v lavici, ležela u topení, občas s paní učitelkou nemluvila a trávila část vyučování na toaletě,“ popisuje matka chování dcery, u níž neurologické vyšetření odhalilo ADHD. Projevy se u každého dítěte liší v intenzitě.

Je vaše dítě hyperaktivní? Toto jsou příznaky dětí s ADHD:

  • Jsou nepozorné a výkony ve škole jsou nevyrovnané. Jsou inteligentní, ale nosí špatné známky.
  • Mají problém se soustředit. U jedné činnosti mohou vydržet hodiny, u nezajímavých ztrácí pozornost po pár minutách.
  • Díky nepozornosti mají často úrazy (na ulici se nerozhlédnou apod.).
  • Jsou nepořádné.
  • Neustále zapomínají (školní pomůcky, domácí úkoly) a díky tomu se naučí improvizovat (cvičí v bačkorách apod.).
  • Nemají přehled o celku, zaobírají se detaily.
  • Nedokáží si stanovit plán činností nebo jej dodržet.
  • Okolí je vnímá jako neposlušné. I když víte, že váš příkaz zaregistrovaly, chovají se jinak. Souvisí to s jejich zhoršenou schopností převést slovní instrukci do vlastního chování.
  • Nedokáží chvíli posedět, odbíhají od jídla a při výuce se neustále vrtí na židli nebo pobíhají po třídě.
  • Jsou zbrklé. Při vypracovávání úkolů si nepřečtou pořádně zadání a hned se pustí do řešení příkladu.
  • Do kolektivu spolužáků se zařazují velice těžko. Nepřátele mezi dětmi si nadělají například tím, že jim bezmyšlenkovitě kradou hračky, skáčou do jejich hovoru a tím pádem jsou považovány za sebestředné.
  • Jakoukoli kritiku snášejí děti s ADHD velice těžko. Dílčí napomenutí vnímají jako „všechno dělám špatně“, neumějí prohrávat a často se urážejí.

Diagnózu musí stanovit psychiatr

ADHD potvrdí vyšetření pod vedením psychiatra, případně neurologické vyšetření. ADHD jako diagnóza patří do oblasti jak dětské psychiatrie, tak neurologie a je třeba k její léčbě přistupovat. Když je vašemu dítěti ADHD diagnostikována, psychiatr by měl stanovit postup léčby. Pokud jsou příznaky silné, je možné, že lékař doporučí i léky. Jen ty však nepomohou. Rodiče musí začít k dítěti jinak přistupovat, případně s ním docházet k psychologovi.

Vhodné je promluvit si o ADHD i s vyučujícím učitelem. Problém je, že pedagogové nejsou na děti s touto poruchou výrazně připravováni.

Neléčené ADHD je problém

Příznaky se u dětí s ADHD často mění, proto je třeba dítě neustále kontrolovat a měnit postupy. S příchodem dospělosti příznaky ADHD postupně vymizí. To ale neznamená, že by se měla terapie zanedbat.

„Odborné studie potvrzují, že děti s neléčenou ADHD se častěji dostávají do problémů s kriminalitou, asociálním chováním a mají narušené vztahy jak se svým okolí, tak i s vlastní rodinou,“ varuje Drtílková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi