Firas přijel do Čech s manželkou a dvěma dcerami v březnu z iráckého Kirkúku. „Odjeli jsme, protože cítíme, že do naší země už nepatříme, a zkrátka už to není naše země. Dříve to byla křesťanská země a teď je to muslimská a my se bojíme útoků na křesťany. Už v minulosti proběhla celá řada útoků a bohužel se to děje i nadále. Mám strach o svou rodinu,“ popisuje své pocity.

Strach z muslimů mají i další křesťané žijící v Iráku. Ne každému se ale podaří z finančních důvodů zemi opustit. „Část naší velké rodiny zůstala v Iráku a bohužel se do tohoto programu už nedostala. Chybí nám, ale nedá se nic dělat,“ dodává Firas.

Pan Firas přijel do Čech s manželkou a dcerami.
Autor: Zuzana Kábelová

Zpátky do Iráku už nechce, rodině se v Praze líbí

Jak vypadá den uprchlické rodiny v české metropoli? „Od rána máme lekce češtiny s dobrovolníky, kteří nám s jazykem pomáhají, a pokud máme jakékoliv otázky, tak nám všichni rádi poskytnou pomoc,“ říká Firas. Uprchlíkům dobrovolníci také pomáhají s běžnými každodenními věcmi, jako je například nakupování. Do obchodu vyrážejí společně, aby se rychle dokázali začlenit do společnosti.

Kromě toho v hotelu v Braníku probíhá studium Bible včetně bohoslužeb a modliteb. Pro děti dobrovolníci připravují sportovní program a vyžití včetně společných procházek podél řeky. V rozhovoru pro Blesk.cz se smíchem dodává: „A také nás jeden dobrovolník vzal na české pivo.“

Na otázku, zda se mu v Praze líbí, odpovídá bez zaváhání »ano« a říká, že by v Čechách chtěl se svou rodinou zůstat natrvalo. „Jsme tu velmi šťastní,“ uvedl Firas.

Křesťanští uprchlíci, kteří do Čech přicestovali z Iráku, jsou prozatím ubytováni v hotelu v Braníku, za dva měsíce dostanou byty.
Autor: Zuzana Kábelová

Po dvou měsících se uprchlíci přesunou do bytů

Rodiny v branickém hotelu zůstanou podobně jako v jiných zařízeních pro křesťanské uprchlíky dva měsíce. Pak by měli jít do bytů, kde už budou sami žít.

„O uprchlíky se staráme po dobu jednoho roku a pomáháme jim začlenit se do společnosti. To znamená, že je učíme česky, zajistíme jim bydlení, postaráme se o to, aby měli, jak se říká, živobytí a nestrádali a nakonec jim budeme hledat i práci,“ řekl pro Blesk.cz Martin Frýdl, tiskový mluvčí Nadačního fondu Generace 21. Zároveň dodal i to, že se nabídlo několik křesťanských komunit, které Iráčany vezmou mezi sebe, a neměli by se tak v Praze cítit osaměle.

Martin Frýdl z Generace 21(vlevo) a pan Firas (vpravo)
Autor: Zuzana Kábelová

Poslední rodina uprchlíků v Čechách?

Program přesídlování křesťanů z Iráku nebude pokračovat, rozhodla ve čtvrtek vláda. Zrušení programu už dříve navrhl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kvůli tomu, že 25 Iráčanů z Česka odešlo do Německa a dalších osm se vrací do vlasti z důvodu stesku po domově. Bude snad rodina pana Firase poslední uprchlickou rodinou, která se do Čech dostala?

Co na rozhodnutí vlády říká Martin Frýdl z Generace 21? „Já bych nejdříve zdůraznil, že nebyl ukončen program přesídlování, protože 56 lidí je tady a my se o lidi budeme i nadále starat tak, jak jsme slíbili. Naopak byl ukončen příjezd dalších uprchlíků pro ty celkové kvóty 153 lidí. My samozřejmě rozhodnutí vlády respektujeme, protože náš program nám schválila česká vláda, pomohla nám ho zrealizovat a stejně tak má vláda plné právo rozhodnout, že příjezd dalších lidí bude zastaven. Je nám to líto kvůli těm lidem, ale respektujeme to,“ uvádí.

Fotogalerie
9 fotografií