Jak by vypadaly Rychlé šípy v dětství, ještě než se jednotliví členové poznali? Jak by naopak vypadali v důchodu, pokud by jejich pevné přátelství přetrvalo? A jaký charakter by ikoničtí dobří chlapci měli, ocitli-li by se v daleké robotické budoucnosti? To nejsou jen řečnické otázky, ale naopak odpovědi mnoha komiksových autorů, kteří se snažili vzdát hold Jaroslavu Foglarovi.

Hold legendě

Téměř  50 předních komiksových tvůrců z Česka i Slovenska se zúčastnilo projektu, který má za účel vzdát hold Jaroslavu Foglarovi a jeho legendární partě Rychlých šípů. „Rychlé šípy představují nepřehlédnutelný milník v historii československém komiksu, je to legenda i pro současné komiksové tvůrce,“ uvedl Tomáš Prokůpek, editor nové komiksové knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, ze které výstava vychází.

Nakladatelství Akropolis se ve spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara odhodlalo uctít odkaz a dílo velkého spisovatele neortodoxní a novou komiksovou knihou. Bezmála 50 současných komiksových autorů mohlo navázat na odkaz Jaroslava Foglara vlastní tvorbou. Nutno podotknout, že své fantazii popustili uzdu až až. Výsledek předčil očekávání.

Rychlé šípy v 90 letech

Jednou z autorek komiksové antologie je vyhlášená výtvarnice Lucie Lomová, známá především svým komiksem pro mládež Anča a Pepík. Ta Rychlé šípy ztvárnila už coby starce v domově důchodců. „Snažila jsem se být co nejpodobnější původnímu stylu,“ vysvětlila. „Cítila jsem úctu k tomu, z čeho vycházím, a zároveň mne to velmi bavilo. Člověk měl tolik variant na výběr,“ svěřila Se.

Rychlé šípy v 90. letech

Dalším ojedinělým příběhem, kterým tvůrci navázali na legendu Rychlých šípů, je ten Marka Bergera. Zasadil jej do 90. let 20. století, do doby, ve které sám vyrůstal. „Chtěl jsem se odlišit od toho romantického ztvárnění, které Rychlé šípy provází,“ uvedl pro Blesk.cz jeden z autorů.

Takto vidí Rychlé šípy novodobí autoři.
Autor: David Zima

„Snažil jsem se držet žánru, ale přesto zachytit atmosféru 90. let, tedy let, ve které jsem já Rychlé šípy sám objevoval,“ uvedl Berger. V jeho podání už nejsou Rychlé šípy těmi ideálními vzory mládeže. Naopak. Díky svým morálním zásadám totiž vyčnívají z řad mládeže, která si libuje ve skateboardingu a tvoření graffiti.

Unikátní antologie

V roce 2018 slaví Rychlé šípy 80 let existence. Při té příležitosti vydalo nakladatelství Akropolis unikátní antologii, do které se zapojilo zhruba 50 českých soudobých komiksových tvůrců. Těm nejstarším bylo přes 70 let, nejmladším naopak okolo 20 let. Přesto dohromady vytvořili dílo, které plně navazuje na Foglarovy Rychlé šípy.

„Naší ambicí nebylo vytvořit pokračování Rychlých šípů, ale spíše poctu jim a poctu panu Foglarovi,“ uvedl editor knihy Tomáš Prokůpek. „Ne každý autor, kterého jsme oslovili, měl nápady. Bylo to složitější, než se zdá, ale i když jsme se obávali toho, jak se kniha bude prodávat, nakonec se prodává dobře,“ uvedl k obavám, jak se k moderní antologii postaví konzervativní čtenáři. Z antologie vzešla výstava, která je do 28. června bezplatně přístupná v Galerii Lucerna.
Fotogalerie
54 fotografií