Silver A byla tříčlenná výsadková skupina vyslaná z Velké Británie na okupované území Čech a Moravy. Ve skupině byl nadporučík Alfred Bartoš, rotmistr Josef Valčík a radiotelegrafista svobodník Jiří Potůček.

Jejím prvořadým úkolem bylo pomocí radiosoupravy Libuše obnovit a udržovat stále rádiové spojení mezi londýnským exilem a domácím odbojem,“ popisuje Československá obec legionářská s Rotou Nazdar, které iniciovaly tuto putovní výstavu.

Nutná improvizace

Mise těchto tří výsadkářů začala 29. prosince 1941, kdy přistáli u obce Senice na Poděbradsku. Od samého začátku byli nuceni improvizovat. Kvůli navigační chybě totiž přistáli o 40 kilometrů dál. K dalším potížím došlo při seskoku, kdy se jim v letadle vzpříčil balík. A tak Josef Valčík vyskočil o něco později.

Výstava v Národním památníku hrdinů heydrichiády detailně popisuje celou operaci. Dozvíte se v ní, kde se parašutisté skrývali na Bohdanečsku, s jakou výstrojí a výzbrojí parašutisté přistáli a kdo všechno jim z Čechů při jejich misi pomáhal. „Je to velmi působivá detailně informující výstava. Člověk se do ní začte jedním dechem,“ hodnotil návštěvník Patrik výstavu Operace Silver A. 

Video
Video se připravuje ...

Zjistěte více o Operaci Silver A Eva Fornálová

Celá operace končí pro všechny tři nešťastně. Josef Valčík padl v kostele sv. Cyrila a Metoděje, velitel Alfred Bartoš se zase zastřelil před zatčením Němci. Mezitím Jiří Potůček zůstával naživu. „Lidé nám pomáhající zatčeni. Fred nezvěstný. Lidé nedůvěřiví, nemožno navázat styky. Zůstal jsem sám,“ uvedl v posledním telegramu z Libuše.

Smutný konec

Jiří Potůček zůstal v červnu 1942 úplně sám. Po posledním odvysílání zprávy se vydal na samotu do rodinného domu Burdychových. Tam si pro něj přijelo gestapo. Jemu se však povedlo prostřílet se a utéct.

Několik dní se mu dařilo unikat. Na sobě měl jen košili, krátké kalhoty a na nohou neměl ani boty. Nakonec jej ale 2. července našli. Vyčerpáním usnul v lese. Protektorátní četník, který jej objevil, ukončil jeho život střelou do hlavy. Detailní informace o posledních dnech životů výsadkářů zjistíte na výstavě.

Kdy? Do 31. března
Kde? Národní památník hrdinů heydrichiády v Praze, Resslova 9a, Praha 2
Vstupné? žádné

Malá ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
24 fotografií