Výstava staveb z kostek lega se nachází v Křižíkově Pavilonu B. Pokud netušíte, kde je, nezoufejte. Stačí se u vstupu na Výstavišti držet šipek, které vás dovedou až k hale. V té se nachází stovka staveb nejrůznějších velikostí.

Velkým lákadlem je světově největší lego model Titanicu. Prohlédnout si ho můžete ze všech úhlů, dokonce je možné nahlédnout do jeho útrob. „Podívej, to je to auto, jak v něm byli,“ ukazovala nadšeně holčička, která obíhala loď společně se svým mladším bráškou.

Organizátor Ralph je na model jedenáctimetrové lodi opravdu pyšný. „Složení trvalo téměř rok. Na vytvoření se podílelo pět až deset osob,“ prozradil při vysvětlování, jak náročné bylo Titanic složit. Při sestavování bylo totiž použito půl milionu kostek lega.Výstava myslela jak na malé, tak velké. Zatímco hrady a draci zaujali ty nejmladší, na své si tady přišli i dospělí nadšenci, kteří zažili devadesátá léta. Nechyběl totiž model Mumínků nebo Johny 5 z filmu Číslo pět žije. Velkým hitem všech kategorií pak byla velká kolekce Star Wars, která skýtá přes padesát staveb. Ne všechny modely byly podle fantasy předlohy. Na výstavě objevíte i známá místa jako například západní část Forum Romanum nebo Sochu svobody. U každé stavby poté nechybí popisek, který vás dostane do kontextu, kdybyste snad náhodou neměli tušení, o co se jedná.
Výstava potrvá až do února.
Autor: Eva Fornálová

Na výstavě se vám také naskytne příležitost poměřit se s lego kopií největšího muže světa, který měřil 272 cm. Naživo byste jej už nepotkali, zemřel v roce 1940 ve svých 22 letech. „Na vytvoření kopie jedna ku jedné bylo potřeba přes sto tisíc kostek,“ prozradil Ralph o podobizně obra, která se nachází mezi Titanicem a Fun park zónou, kde si mohou ratolesti stavět s duplem a klasickým legem. 

Dopolední vstupné stojí 160 korun. Odpolední 220 a večerní 140 korun. A pokud máte děti, které mají pod 95 cm, nemusíte za ně platit vstup.

Podívejte se na malou ochutnávku z akce:
Fotogalerie
74 fotografií