Filmový festival Mezipatra pokračuje v Praze celý týden až do 10. listopadu. Další týden pak poskytne filmům a přednáškám útočiště Brno.

Festival nabídne divákům program s několika nejrůznějšími filmy s kontroverzní tematikou. Řešit se bude sex, vztahy gayů a leseb i hledání genderového já. S tím souvisí i pojem queer, pro někoho zcela neznámý.

Do pojmu queer se vejdou všichni, komu jsou tradiční genderové kategorie těsné bez ohledu na sexuální orientaci nebo pohlavní identitu, se kterou se narodili. Queer osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit založených na neměnných kategoriích muž/žena, heterosexuální/homosexuální,“ vysvětlují organizátoři.

Filmy o homosexuálech i umírání

Kino Lucerna i kino Světozor nabídnou nespočet kvalitních zahraničních filmů se sexuální a vztahovou tematikou. Bude se i soutěžit o nejlepší celovečerní filmy a nejlepší krátké filmy.

Mezipatra queer filmový festival v Praze již posedmnácté rozvíří tematiku gayů, leseb, queer a transsexuálů.
Autor: Mezipatra gueer filmový festival

Diváci se mohou těšit například na film Aimée a Jaguár, který rozebírá milostný vztah dvou žen v Berlíně roku 1943.

Na festivalu ale nebudou promítat pouze filmy s homosexuální tématikou. Dostat vás proto může i příběh Je to jen konec světa, který popisuje úspěšného spisovatele Luise, jenž přijel říct své rodině, že umírá.

Program pro děti i debata o braní drog při sexu

Mezipatra nejsou pouze o filmech, ale i o vernisážích, přednáškách a večírcích. Na sobotní workshop v paláci Langhans ve Vodičkově ulici mohou dorazit i děti.

„Slepá bába je cestou k vytvoření vlastního světa a identity skrz interaktivní instalaci. Děti si na workshopu umělkyně Tamary Moyzes mohou prostřednictvím hry i základů filmové techniky zvolit vlastní prostor, genderovou identitu či vizuál, ve kterém se budou cítit dobře. Instalace zároveň reflektuje historii queer filmu,“ popsali workshop na webu organizátoři.

V neděli si můžete dát v paláci Langhans pozdní snídani neboli brunch a u toho diskutovat na téma chemsex. Tento fenomén užívání drog při sexuální aktivitě je oblíbený především v komunitě gayů. Jaká je ale hranice mezi zvýšením potěšení a závislostí? Na otázky tohoto typu vám rádi odpoví geograf Michal Pitoňák, předseda České společnosti AIDS pomoc Robert Hejzák a sociolog Jan Morávek.

Program Mezipater najdete zde.

Fotogalerie
7 fotografií