Myšlenka Veggie Planet vznikla před 5 lety v Rakousku. „Rakouská veganská společnost tehdy hledala formát akce, která by oslovila jiné a širší publikum než akce outdoorové, které dělala již od začátku 90. let,“ rozvyprávěl se o původu akce organizátor české Veggie Planet David Haller.

Pro pražské vegany to ovšem bylo nečekané. „Díky tomu, že je akce na podzim, je dobře, že je v uzavřeném prostoru. Ale raději mám otevřená místa, parky, kde si člověk může více užít atmosféru. Tady je to více o těch velkých firmách,“ hodnotil veletrh David, který už několik veganských akcí zažil.

První Veggie Planet v Salcburku měla velký ohlas. Díky těmto akcím se Rakouské veganské společnosti podařilo navázat kontakty na supermarkety a rozšířit tím pozitivním způsobem poselství o veganství, o životě v souladu se zvířaty a naší planetou.

Na své si přišli jak milovníci sladkého tak slaného. „Ty cupcake nejen že vypadají úžasně, ale jsou neskutečně dobré. Musím si dojít pro další,“ olizovala se až za ušima Hanka (26), která se nemohla rozhodnout, co si dřív dát, zda veganskou pizzu, veganské tvarohové tofu koláčky, muffiny, jarní závitky nebo ochutnat více než šest druhů pomazánek u jediného stánku.

Po čtyřech letech od rozšíření po větších rakouských městech tak přichází akce Veggie planet i do Prahy. „Akce není pouze pro vegany,“ vysvětluje Haller. Pouhá jedna třetina návštěvníků veletrhu se stravuje vegansky a vegetariánsky. Zbylé dvě třetiny se stravují masitou stravou.

Fotogalerie
39 fotografií