V Praze žije na ulici deset tisíc lidí bez domova. Zároveň 97 % textilu končí na skládkách. A právě to se Přestupní stanice rozhodla spojit a využít. „Snažíme se omezit konzum, nechceme vyrábět další a další věci, ale zaměřit se na jejich znovuvyužití. Zapojit se může každý – ať už návštěvou, nákupem, nebo pořádáním vlastní akce,“ prozradila Eva Dudová, iniciátorka projektu. 


Myšlenka se zrodila z projektu Labre, který vznikl už před dvěma lety. „Tehdy jsme se rozhodli, že zkusíme vrátit lidi bez domova zpátky na pracovní trh a do běžného života. Připadá nám nefér, že ti, kteří chtějí pracovat, jsou odmítáni kvůli svému statusu bezdomovce a nemají silnou vyjednávací pozici,“ vysvětlovala Eva.

Práce na dobu určitou

Ovšem najít vhodnou práci pro člověka bez domova nebylo tak snadné. Proto se tým mladých lidí rozhodl vytvořit nová pracovní místa, která by lidem v nouzi vyhovovala. „Právě proto děláme v naší práci další krok. Připravujeme obchod s komunitním prostorem, kam si člověk může přijít popovídat, dát si šálek čaje, vzít knihu, koupit tričko a počkat na večerní koncert nebo přednášku,“ těšila se z nového projektu iniciátorka.

Přestupní stanice si klade vysoké cíle.
Autor: facebook Labre

Autoři projektu nechtějí, aby lidé na místě pracovali několik let, jako tomu třeba je u prodejců časopisu Nového prostoru. „Rádi bychom, aby se během sedmi měsíců, maximálně jednoho roku, dostali opět na vlastní nohy,“ vysvětlovala Eva. 

Projekt odstartoval 21. srpna čtyřicetidenní kampaň na Hithit. Během té je cílem vybrat 70 tisíc. „Snažíme získat dostatek financí pro dokončení a vybavení prostoru a zároveň na první platy pro zaměstnance bez domova,“ vysvětluje.