ONLINE CHAT
Vážení, to co předvádíte na Praze 6, je dokladem vaší nekompetentnosti a diletantství. Na okraj bych Vás chtěl ubezpečit, že byste měl více chodit mezi občany a ptát se, co na to říkají. To o těch volbách vás začne zajímat, až vás občané vykopou z radnice.(Jagan)
Foto
Možná byste se divil, ovšem právě z každodenního kontaktu s občany mám jiné zkušenosti. Děkujeme všem za položené dotazy. V případě potřeby se na nás můžete obrátit, kontakty jsou uvedeny na webových stránkách parkujvklidu.cz a praha6.cz. Hezký zbytek dne. Miroslav Sachl
Jsem neslyšící. I když se o to řadu let snažím, nemohu sehnat práci. Žiji proto z částečného invalidního důchodu. Starší auto, které nutně potřebuji k vození dětí, mi věnoval tatínek. Oceňuji, že tělesné postižení mají parkování zdarma. Ale i neslyšící jsou zdravotně postižení. A věřte mi, že 1200 Kč byla pro můj rozpočet úplná pohroma.(Irena)
Foto
Dobrý den, 100 Kč měsíčně skutečně není natolik vysoká částka. Městské části nemají možnost udělování výjimek.
Dobrý den pane Sachl,jestli se domníváte, že zpoplatněním parkování vyřešíte stání vozidel v daných lokalitách tak se hluboce mýlíte. Pouze jste potrestali obyvatele, kteří v těchto lokalitách bydlí a sobě jste přihráli minimálně 50 milionů když budu počítat cca 35000 obyvatel, kterých se to týká.Proč nepostavíte pro mimopražské parkoviště P+R? My vám to při volbách sečteme, je to hnus kolikrát je vlastnění automobilu zpoplatněno.(Občan Prahy 6)
Foto
Přeji dobrý den občane. Váš názor je mezi obyvateli Prahy 6 spíše menšinový.
Ke spuštění zón přesto, že není vyřešena situace se záchytnými parkovišti pro dojíždějící z okolí Prahy. Jak píšete v jedné odpovědi, v dohledné době se záchytné parkování nepodaří vyřešit. Nepřipadá vám zvláštní, že se to neřešilo opačně? Z vyjádření pana starosty pro idnes vyplývá, že Pha6 chtěla především docílit toho, aby přespolní neparkovali u metra a dál se k jejich situaci nevyjadřoval. Prahu 6 tedy nezajímá situace zaměstnanců dojíždějících do firem na jejím území?(Tomáš)
Foto
K obdobným dotazům jsme se již vyjadřovali. Bohužel záchytná parkoviště nejsou zprovozněna kvůli odporu místních iniciativ. Věříme, že náprava se podaří zajistit v dohledné době.
Dobrý den, mám problém - jsem rezident na Praze 6, ale k podnikání používám smluvně zapůjčený vůz nerezidenta. Znovu zdůrazňuji, že máme uzavřenou smlouvu o pronájmu vozu. Je v takovémto případě nějaká výjimka nebo se na situaci pohlíží stejně, tj. musím si pořídit nerezidentní oprávnění? Děkuji.(Filip Jánský)
Foto
Dobrý den, blíží se konec chatu. Odpověď je komplikovanější. Zavolejte si prosím na naše informační centrum, tel.: 220 189 929.
Mozna byste meli pozvat nekoho z Prahy 5 - pokud tento pan nezna odpovedi na obecne (!!) dotazy. Predpokladala jsem, ze pravidla jsou nastavena pro obe mestske casti stejne. Takze to zkusim znovu - vite, kam se mam konkretne obratit s dotazem, kdo bude kontrolovat, zda maji vsichni zaplaceno? Kdo zodpovida za to, ze se opravdu od zitrka nekompromisne budou vybirat pokuty? Jsem nastvana! Mam zaplaceno, stoprocentne v klidu (viz vase "parkujvklidu.cz") nezaparkuju a budu se jen koukat, jak moje penize jdou vnivec a vetsina si parkuje bez placeni i bez postihu. (hana)
Foto
Vidím, že jste vytrvalá, nicméně zřejmě jste si správně nepřečetla odpověď. Kontrola bude probíhat ze strany jiných subjektů než jsou městské části. Pravidla jsou všeobecně platná, parkování bez oprávnění bude postihováno, a to dokonce efektivněji než dříve.
Necháte pro angažované občany vyvinout mobilní aplikaci, kde by si mohli sami kontrolovat zda zaparkovaná auta mají placeno a případně je ihned nahlásit ?(Petr)
Foto
Podněty obdobného charakteru předáváme na hlavní město. Bohužel nemám informaci, zda Praha o této věci uvažuje.
Dobrý den, již včera jsem poukazovala na rozdíl mezi mapou zón a skutečností - v ZIkově ulici je po obou stranách fialová, ale na zemi je nesporně modrá. Tuto skutečnost už převzaly i mapy.cz. Je možné někde najít mapu, kde je vše zakreslené správně? Nebo si vše prostě musím ověřit v terénu? (Eva Cvrková)
Foto
Dobrý den, napiště na náš odbor. Přesnou situaci Vám zašlu.
Dobrý den, kdo provádí kontroly parkování? Městská policie, nebo dedikovaná firma? Kdo pak vymáhá pokuty? Děkuji(Petr Gašparík)
Foto
Kontroly bude provádět správce systému a složky policie. Vymáhání pokut je věcí Magistrátu hlavního města Prahy.
Těším se na zóny placeného stání v Praze 6. Díky za odvedenou práci pro místní občany.(Josef K. )
Foto
Ano, dočkáte se již za 7 hodin. Děkujeme za podporu.
Děkuji za odpověď a prosím ještě její druhou část - od koho vyšla myšlenka na tyto sporné změny v zónách?(Petr Balouš)
Foto
V původní otázce jsem nezaznamenal, jaké sporné změny myslíte. Pokud hovoříte o systému smíšených zón, potom mohu konstatovat, že tyto mají podporu podstatné části veřejnosti.
Dobrý den, pokud vlastním nemovitost na Praze 5, mohu si zřídit parkoací kartu i když v uvedené nemovitosti nemám trvalé bydliště? Děkuji(Marcela )
Foto
Dobrý den. Tato možnost existuje, budete považován za abonenta.
Dobrý den, jak zažádat o parkovací kartu na praze 5 a je nutné mít v místě trvalé bydliště, nebo stačí vlastnictví bytu, jaké doklady budou potřeba?(Kalous)
Foto
Vidím, že i na Praze 5 jsou obdobné dotazy. Doporučuji Vám si v míste zajistit trvalé bydliště. Za tohoto předpokladu budete považován za rezidenta a patřičně cenově zvýhodněn.
Dobrý den, tákáse to adresy - Starokošířská 6/11,Praha 5 - Smíchov? Děkuji za pdpověď(Alena Spáčilová)
Foto
Opět jde o Prahu 5. Informaci můžete nalézt na webu parkujvklidu.cz.
Jezdím do Košíř, kde mě kolega 2x za měsíc půjčuje ateliér, jsem z Moravy. Vozím sebou techniku přes 50 kg. Parkování před ateliérem nebyl nikdy problém, bylo vždy několik míst volných. Co mám dělat teď, jak zaparkovat?(Karel)
Foto
Tento dotaz se týká oblasti Prahy 5. Individuální odpověď Vám může poskytnout místní Úřad. Předpokládám, že lze pro naložení a vyložení využít zásobovacích stání.
Dobrý den, Pokud máme před barákem novou značku zásobování od 08h-20h, může mimo čas parkovat kdokoli? Nebo jen rezident?(Marketa)
Foto
Dobrý den Markéto. Mimo uvedený čas jsou tato stání obecně přístupná.
Dobry den, pracuji na jedne z vysokych skol v Dejvicich na castecny uvazek a jezdim z Kladna autem, protoze take zajistuji logistiku trem detem, ktere jsem si "nezodpovedne" poridil. S ohledem na vysi hodinove mzdy po 23 letech praxe se citim bud podhodnocen a nebo je parkovani zbytecne drahe. Puvodne jsem ze Zizkova, kde modre zony vznikly uz davno, na Husitske mam maminku a parkovani se tam vubec nezlepsilo, navic tam pro navstevy mista vlastne vubec nejsou. Ano, mohl jsem dosud zaparkovat na Dejvicke, s rodinou zaplatit ca 200 Kč a dojet to metrem. Ted uz ani nebude kde zaparkovat. Takže otázka zní, kdyz potřebuji s autem z Kladna do Dejvic, abych tam mohl pracovat a pak prejet do dalsi prace mimo Prahu - kde mam zaparkovat, nenechat za parkovani polovinu mzdy a neztracet cas... nemluve o tom, ze je to minimalne za +50 Kc za MHD. A kdyz chci s rodinou na vylet do Prahy, klidne nepojedu autem, ale proc me to stoji asi 5x vic nez autem. Pro jednotlivce je to mozna ekonomicke, pro rodinu proste ne.(Martin S.)
Foto
Dobrý den. Obecně nelze než doporučit přednostní využívání veřejné dopravy. S odstavováním vozidla na Praze 6 při cestě na Žižkov jste trefně popsal dlouhodobý problém Prahy 6, který tvoří nárazníkovou zónu pro ostatní oblasti Prahy s již zavedenými zónami. Aktuálně se pro oblast blízko Dejvické řeší zprovoznění parkovacích garáží na Prašném mostě, kde zhruba 2/3 mají sloužit pro návštěvníky ve zvýhodněném režimu.
Dobrý den, moc Vám děkuji za zóny placeného stání. Situace byla opravdu neúnosná. 1200,-/rok je malá částka za možnost parkování, které nyní díky odloženým autům mimopražských obyvatel nebylo možné. Držte se, děláte dobrou věc.(Markéta Chourová)
Foto
Dobrý den, děkujeme za pozitivní názor. Spokojení občané se zpravidla ozývají jen málokdy.
Dobrý večer, nepřipadá vám osobně, bez ohledu na vaši profesi, že je dost nefér systém zón, který vlastně znemožňuje Pražanům volný pohyb s vozy po metropoli? Jako obyvatel P-6 jezdím do práce na P-8, rodiče bydlí na P-2. V praxi to pro mě znamená, že budu neustále pouze platit za parkování. Neměl by být systém nastaven tak, aby byl výhodný obecně pro všechny Pražany? A druhý dotaz - neměly se nejdřív řešit P+R a pak zóny? Díky za názor.(Jakub Lomský)
Foto
Dobrý večer, tato připomínka by měla směřovat spíše na zástupce hlavního města Prahy. Osobně jsem přesvědčen, že zrovna v Praze jsou velmi dobré možnosti pohybu v rámci MHD. S ohledem na přetíženost komunikací individuální dopravou je rozhodně žádoucí, aby Pražané preferovali spíše veřejnou dopravu. Ano, s řešením P R hlavní město v jisté době zaspalo. Situaci se však snažíme napravit.
Dobrý podvečer, jak pan starosta ve včerejším rozhovoru pro Blesk zmínil, skutečně budou moci nerezidenti o víkendu parkovat v modrých zónách zdarma? Po omezený čas nebo celý den? A v týdnu to bude jak? Děkuji.(Karolína Králová)
Foto
Dobrý den, skutečně o víkendu lze na Praze 6 parkovat neomezeně bez platby. V týdnu je působnost zóny na Praze 6 24hodinová.
Zdravím, občas se někde v sociálních sítích objevují informace o jakémsi "referendu" k parkovacím zónám, já o ničem takovém nevím. Bylo nebo ne? Zóny přece vyšly ze strany magistrátu... Děkuji za informaci.(Petr Balouš)
Foto
Hezký den, samostatné referendum se v této věci nekonalo. Naše městská část několikrát ověřovala názory veřejnosti prostřednictvím anket a veřejných průzkumů.
Dobrý den, jak je to se staršími lidmi v rámci Prahy 6, kteří nemají přístup na internet? Dozví se někde o změnách a podmínkách nových zón?(Josef Navrátil)
Foto
Dobrý den, Praha 6 informace komunikovala již od května 2016, a to mj. i prostřednictvím radničního periodika Šestka a i vydáním speciálních letáků a novin.
Dobrý den, máte jako městská část možnost nějak ovlivnit tvrdost udělování pokut po spuštění nových zón? Jde o to, jestli už zítra ráno na ostro vypukne hon na nepoctivce. Děkuji.(Jana Malá)
Foto
Dobrý den, městské části tuto kompetenci nemají.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pronajímám si byt a majitel mi nechce dát trvalé bydliště. jak si tedy můžu zajistit, že mohu mít parkovací kartu. děkuji(Tereza)
Foto
Dobrý den, bohužel parkovací oprávnění získat v případě, že nemáte trvalý pobyt nemůžete.
Tváříte se, že jste parkovací zóny "vybojovali", abyste pomohli rezidentům. Ve skutečnosti jde o docela obyčejnou loupež! Kdybyste místo drahého značení ulic, které jsou často spíše tankodromy, tyto ulice vyasfaltovali, tak to by byla pomoc rezidentům! Co uděláte, jestli se občané potichu vzbouří a za parkování prostě nezaplatí??? To budete pokutovat nebo odtahovat desetitisíce aut? Jinak Vám to skvěle napsal pan Václav Klaus ml.: https://www.novinky.cz/komentare/412400-komentar-parkovaci-zony-vaclav-klaus-ml.html A já Vás ubezpečuji, že budu volit toho, kdo slíbí parkovací zóny zrušit!(Jaroslav Hrubý)
Foto
Dobrý den, parkovací zóny v Praze podporuje většina politického spektra, dokonce i strana ODS, která jejich zavedením navrhla pro celou Prahu jako první. Dodržování pravidel je znakem právního státu.
Dobry den, rad bych se zaptal jak je to s kartami pro vlastniky nemovitosti v ZPS. Je nutne byt vylucnym vlastnikem nemovitosti nebo staci byt spoluvlastnikem? Pokud staci byt spoluvlastnikem, staci i naprosto marginalni podil (treba 1/100), abych se mohl stat drzitelem karty "pro majitele nemovitosti v ZPS"? Dekuji za odpoved.(Petr Fantis)
Foto
Dobrý den, i v případě spoluvlastnictví máte nárok na parkovací oprávnění pro vlastníka nemovitosti. Poplatek je ovšem vyšší než pro rezidenta, a sice 12.000 Kč ročně.
Dobry den, jsem rezident a mam zaplaceno na cely rok. Chtel bych se zeptat, kdyz v ramci servisu meho vozu dostanu k zapujceni nahradni vozidlo na dobu treba 3 dnu. Jak resit parkovani nahradniho vozidla? (David S.)
Foto
Dobrý den, i na tuto možnost bylo myšleno. Je nutno doložit potvrzení této skutečnosti a nahlásit změnu na výdejně parkovacích oprávnění, v systému Vám bude následně změněna registrační značka na dobu nezbytně nutnou.
..kteri mi zabitaji misto a ja nemam ani vizualni kontrolu, ze by meli zaplaceno. Takze pokud jste zrusili parkovaci karty a listky za okny aut, pak chci vedet, ze kontrola bude opravdu casta a od prvniho dne spusteni(hana)
Foto
k tomuto pokračování mohu uvést, že kontrola by měla probíhat skutečně od prvního dne. Elektronický systém kontroly zavedlo hlavní město Praha z důvodu vyšší efektivity kontroly, jedno monitorovací vozidlo může zkontrolovat až 30.000 vozidel denně.
Me by zajimalo, jestli od zitrka opravdu zacnete kontrolovat a nasledne i pokutovat ridice, kteri nebudou mit zaplacene parkovani - opravdu nerada bych zjistila, ze to ve finale bude probihat tak, ze treba nekolik tydnu nebo mesicu budete absenci platby pardonovat, protoze v tom pripade jsem si take nemusela vcas platit rezidencni platbu a mohla jsem zaplatit pozdeji - a tim dele by mi pak rocni rezidencni platba platila. Taky me zajima jak casto budete ulicemi projizdet. Bydlim ve frekventovane ulici na Smichove a behem skolniho roku jsou dny, kdy treba i 3/4 hodiny musim cekat, nez se konecne uvolni misto k zaparkovani. Takze bych nerada stala stejnou dobu na ulici a koukala na auto, ktera treba vubec nemaji zaplaceno a auto, ktere by melo tohle kontrolovat proste nikde. Asi je jasne, ze parkovaci zony se mi vubec nelibi a opravdu neverim, ze rezidentum se nejak ulevi. Myslim, ze situace bude porad stejna s tim rozdilem, ze jsem za takovou situaci musela navic jeste zaplatit, narozdil od tech kteri mi zab (hana)
Foto
Dobrý den, nemohu mluvit za oblast Prahy 5. Obecně Vám mohu nicméně sdělit, že kontrolní činnost není v kompetenci městských částí. Kontrola bude prováděna ze strany poveřených složek policie a novinkou jsou monitorovací vozidla, frekvence jejich pojížděk by měla být dostatečná.
Dobry den. Mame firmu v na Petrinach. Vetsina zamestnancu dojizdi autem z okoli Prahy. Na jakem parkovisti P+R nebo v jakem parkovacim dome nekde na P 6 si mohou nechat sve soukr. automobily, aby mohli dojet metrem ci MHD? (Kamil)
Foto
Dobrý den, záchytné parkoviště bohužel v celé severozápadní části Prahy citelně chybí. Městská část se snaží ve spolupráci s hlavním městem vytipovat možné lokality, kde by tento typ parkoviště mohl vzniknout. Řada reálných záměrů bohužel nemohla být realizována pro odpor místních iniciativ. V docházkové vzdálenosti se nacházejí místa bez regulace, kde lze parkovat bez poplatku.
Dobrý den, prosím o informaci, jak a kde zaparkuji na sídlišti Petřiny při návštěvě syna v ulici Čílova. Děkuji.(Zuzana Moravcová)
Foto
Dobrý den, vždy o víkendech můžete parkovat bezplatně. Na webu parkujvliku.cz naleznete mapu oblasti s ceníkem návštěvnického parkování. Pro úplnost lze uvést, že i v oblasti Petřin jsou vybrané části, kde nebude zóna zřízena.
Dobrý den, mám otázku dnes je 23. 8. 2016 a tedy od zítra to je 24.8.2016 začne platit,, parkovaní v zónách na území prahy 6. Dnes jsme si jako občan, který má trvalé bydliště na území Prahy 6, zašel vyřídit parkovací staní vzhledem k faktu, že jsem rezident v oblasti kde parkuji co mne, ale zajímá je ta věc že dle mapy ,která je k nahlédnutí. Tak v oblasti kde parkuji má být modrá zóna, ale ta tam stále není a nepředopládm, že by tam tedy do zítra, byla jak toto chceš řešit městská část, že po občanech žádá pod hrozbou sankce zřizení parkovací ,,karty'', ale sama si nepohlídá zřízení zón??? Nebylo by v rámci společenských vztahu dobré , aby obec nejdříve zřídila zóny ve všech oblastech a pak, až chtěla poplatek? Jaké vyvodíte důsledky z toho, že modré zóny nejsou v určitých oblastech stále zřízené??? Děkuji (Jan S. )
Foto
Dobrý den, bylo by vhodné upřesnit Vaší adresu, potom Vám můžeme poskytnout relevantní odpověď. Obecně by mělo dojít k vyznačení nejpozději do 8:00 dne 24.08.2016. Vyznačovaní stání je plně v gesci správce systému (spol. Eltodo) a nikoliv městské části.
Dobrý den, bydlím na Dlouhém lánu 36, Praha 6. týká se to i mé sdresy a teď nebo až v druhé vlně? Děkuji . Hanusová Monika(Hanusová Monika)
Foto
Dobrý den, této lokality se zóny placeného stání týkají. Spuštění je již od zítřejšího dne.