Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyhazujete vylouhované čajové sáčky? 10 důvodů, proč už to nikdy neuděláte

/
  • (iStock)
    24. září 2023 ● 06:00

    Pochutnáváte si každý den na oblíbeném čaji a použitý sáček hodíte do koše? Tak příště už si to rozmyslete. Pro tyhle sáčky plné čajových lístků totiž existuje ještě spousta dalších praktických využití. Na co vše se ještě hodí?

    Vylouhováním do hrnečku čajové účinky zdaleka nekončí. Domácnost, zahrada i kosmetika – tam všude oceníte sílu čajových sáčků. Jen dbejte na to, aby byly čerstvé. Pamatujte, že vlhké čajové sáčky mohou být uchovány při pokojové teplotě nanejvýš jeden den. Uložené v chladničce pak maximálně tři dny.

    Další praktické využití není příliš vhodné pro čaje ovocné. Nejlépe fungují čajové sáčky bylinkové a ty od zeleného nebo černého čaje. Inspirujte se našimi tipy, kde všude můžete s použitými čajovými sáčky uspět.

     

  • 1.

    Osvěžovač vzduchu

    Autor: iStock


    Pokud pokapete použité sáčky oblíbeným esenciálním olejem a položíte je do misky, vytvoříte si levně skvělý domácí osvěžovač vzduchu, který provoní váš byt i kancelář. Jakmile olej vyprchá, jednoduše pár kapek opět přidáte.

  • 2.

    Bojovník proti zápachu

    Autor: iStock

    Použité čajové sáčky jsou skvělé také k neutralizaci nejrůznějších pachů. Například je využijete v ledničce, která chytila nežádoucí pach. Stačí do ní vložit misku s několika sáčky. Stejně dobře fungují i sáčky zavěšené zevnitř odpadkového koše. Pomohou vám také zbavit se zápachu v kočičím záchodku – stačí obsah sáčků smíchat s pískem či se stelivem pro kočky. (Předtím čaj ale nejdříve nechte vyschnout.) Zelený čaj je zas výborným pomocníkem, pokud se chcete zbavit zápachu z ryb nebo česneku.

  • 3.

    Trik na nezvané hlodavce

    Autor: iStock

    Pokud se vám doma nebo na chalupě usídlily myši, tak na ně můžete vyzkoušet trik v podobě čajových sáčků. Hlodavci totiž nemají rádi vůni čaje. Uložte použité sáčky všude, kde se mohou myši vyskytovat nebo vstoupit do vašeho domu. Například jimi obložte dveře do sklepa. Pokud navíc nakapete na sáčky pár kapek mátového esenciálního oleje, zvýšíte jejich účinnost. A odradí tím nejen myši a další hlodavce, ale i celou řadu dalších škůdců jako pavouky a mravence. A jako bonus navíc bude váš domov krásně vonět mátou!

  • 4.

    Čisté a voňavé koberce

    Autor: iStock

    Čajové sáčky vám pomohou i tehdy, pokud máte pocit, že váš starý koberec už zrovna moc hezky nevypadá a příjemně nevoní. Vysypte obsah použitých suchých sáčků na koberec tak, abyste čajem z nich pokryli celý povrch, který chcete vyčistit. Poté nechte cca 15 minut nasáknout pachy. Nakonec lístky vysajte vysavačem. Koberec bude vypadat a vonět jako nový. Jen pozor! Jelikož čaj barví, nepoužívejte ho tedy na světlé koberce.


  • 5.

    Lesk pro dřevěnou podlahu a nábytek

    Autor: iStock

    Máte doma dřevěný nábytek a podlahu, které by potřebovaly oživit a navrátit lesk? Nechte znovu vyluhovat v asi dvou litrech vody několik pytlíků od čaje. V této tekutině pak namočte hadřík, kterým otřete všechen potřebný nábytek. Důkladně vyždímaným hadrem můžete také vytřít dřevěnou podlahu.

  • 6.

    Pomocník na okna a zrcadla

    Autor: iStock

    Čajové sáčky jsou také skvělým pomocníkem při úklidu. Poradí si totiž skvěle se šmouhami, které se vám pořád nedaří vyleštit, otisky a dalšími nečistotami na oknech a zrcadlech. Použité pytlíčky znovu vyvařte, po vychladnutí nalijte odvar do rozprašovače a nastříkejte na okna nebo zrcadla. Nakonec jen sklo setřete suchým hadříkem, který nepouští vlákna, a je hotovo.


  • 7.

    Čistič na připálený hrnec

    Autor: iStock

    Třísloviny (taniny) obsažené v pravém čaji pomohou také vyčistit zamaštěné nádobí. Pokud tedy máte připálený a mastný hrnec či pánev, naplňte je teplou vodou a vložte do nich pár použitých čajových sáčků. Když je takto necháte přes noc, bude mytí hračkou. Hrnec i pánev dobře odmastí a uvolní přilepené jídlo.

  • 8.

    Přírodní hnojivo

    Autor: iStock

    Čajové sáčky budou prospěšné i pro vaše kytičky. Aby vám krásně rostly, nemusíte kupovat drahá hnojiva. Stačí využít sílu čaje. Při přesazování květin smíchejte použitý čaj se zeminou. Nebo zahrabejte do každého květináče těsně pod povrch hlíny několik použitých čajových sáčků. Obsahují dusík, který působí jako přírodní hnojivo. Při zalévání se živiny z čaje uvolní přímo do půdy. Ale pozor – nezapomeňte sáčky pravidelně obměňovat. Po týdnu je nutné je vyndat a vyměnit, aby neplesnivěly. Použít je můžete také rovnou do záhonů. Použité pytlíčky stačí vhodit do konve s vodou, kterou záhonky zaléváte. Zbavíte se tak škůdců i plísní. Taniny z čaje obzvlášť prospívají růžím a kapradinám.


  • 9.

    Pomocník pro krásnou pleť

    Autor: iStock

    Použité sáčky zeleného čaje pomáhají chránit a krášlit pokožku mnoha způsoby. Chladné a vlhké sáčky přirozeně uklidní podrážděnou kůži. Stačí je přiložit na hmyzí štípnutí, drobnou popáleninu nebo ranku či kůži spálenou od sluníčka. Místo zklidní a podpoří hojení. Katechiny v zeleném čaji mají antibakteriální vlastnosti, jež bojují proti bakteriím způsobujícím akné. Pokud vás tedy trápí pupínky, umístěte čajový sáček přímo na postiženou kůži a nechte působit 5 až 10 minut. Opláchněte pokožku studenou vodou a provádějte dvakrát denně. Pro ochranu a zlepšení pokožky zkuste koupel v zeleném čaji.

  • 10.

    Vzpruha pro unavené oči

    Autor: iStock

    Osvědčený je také zklidňující účinek čaje na podrážděné a oteklé oči. Čerstvě použité, ještě trochu teplé sáčky mohou snížit otoky a zmírnit bolest kolem unavených očí. Podrážděné oči zas uklidníte, když čajové sáčky vychladíte a přiložíte na 15 minut. Na takový obklad se hodí vedle pravého čaje také heřmánek.

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy