Šest let příprav, dva roky řešení detailů s městskými částmi a 65 tisíc lidí, kterých se modré zóny v Praze 5 a 6 dotknou. Od středečního rána už lidé v těchto čtvrtích nezaparkují bez registrace nebo zaplacení poplatku.

V úterý večer začali technici sundavat ze značek oranžové přelepky, které dosud nové zóny zneplatňovaly. Jak ale zjistil redaktor Blesk.cz ve středu ráno v ulicích, na některých značkách stále jsou. Zóny tak někde stále neplatí.

Takto sundávali nálepky z cedulí:

Video
Video se připravuje ...

Během úterní noci byly ze značek slepeny oranžové přelepky. Zóny placeného stání vstupují v platnost. Tadeáš Provazník

Po středeční osmé hodině ranní přitom už vyjelo do ulic první „špiónské“ auto, které kontroluje registrační značky na vozidlech a odhaluje neplatiče.

„Pokud přestupek zjistí strážník městské policie a budou splněny podmínky blokového řízení, pokutu uloží městský policista na místě. Z automatizovaného systému – mobilního monitoringu bude pokuta uložena příslušným správním orgánem. Scanovací autíčka jsou totiž zcela mimo naši gesci a kompetenci ,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí strážníků Jan Čihák.

Auto prověří tisíce vozů denně

Automobily s kamerami na střeše dokážou zkontrolovat dva až tři tisíce aut během hodiny a celou městskou část projedou za jediný den. Celkově tedy denně odhalí mnohem více „neplatičů“, než tomu bylo dodnes, kdy nálepky na automobilech kontrolovali pouze strážníci.

Podívejte se na jízdu moniutorovacího auta:

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá monitorovací auto. Tadeáš Provazník

„V současných zónách placeného stání, které jsou zřízeny v Praze 1, 2, 3 a 7, je systém kontrol jednoduchý. Strážníci oprávnění ke stání v zónách placeného stání ověřují prostřednictvím vylepené kartičky za předním oknem. Zásadní dohled v nově zřízených zón placeného stání bude prováděn pomocí mobilního monitoringu - auta s kamerovým systémem, které však provozuje smluvní partner správce komunikace,“ doplnil dále Čihák.

Až několik tisíc korun pokuta

Pokuty nejsou zrovna nízké. „V obecné rovině lze konstatovat, že strážník může za špatné parkování udělit pokutu až do výše 2 000 korun. Vždy záleží na konkrétním posouzení strážníka v konkrétním místě a čase,“ pokračoval Čihák.

Pokud se městský policista rozhodne pro odtah, zaplatíte ještě víc. Zpočátku však budou policisté v ulicích, zdá se, střídmější, a počkají, než se zóny dostanou do většího povědomí lidí.

„V rámci procesu rozšíření zón placeného stání byl dohled strážníků od počátku koncipován pouze jako doplňkový a je podmíněn platností dopravního značení,“ doplnil na závěr Čihák.

Kdy a kde si zařídit oprávnění

Pro rezidenty, kteří si ještě nestihli zaregistrovat své vozidlo, budou stále otevřeny kanceláře pro vydávání parkovacích oprávnění.

Výdej parkovacích oprávnění na adrese Preslova 5, Praha 5

Pondělí: 8–20 hodin
Úterý: 8–16 hodin
Středa: 8–18 hodin
Čtvrtek: 8–16 hodin
Pátek: 8–14 hodin

Vydání parkovacího oprávnění v ulici Dr. Zikmunda Wintra 20, Praha 6

Pondělí: 8–20 hodin
Úterý: 8–20 hodin
Středa: 8–20 hodin
Čtvrtek: 8–16 hodin
Pátek: 8–14 hodin

Parkovací oprávnění budou vydávána i o víkendech 27. až 28. srpna a 3. až 4. září 2016, v sobotu od 08:00 do 16:00 hodin, v neděli od 14:00 do 20:00 hodin. 

Fotogalerie
38 fotografií