ONLINE CHAT
Zdravím, už teď neúnosná situace na Dědině a v Liboci po spuštění zón ještě více zhoustne. Bydlím v Nové Šárce a každý den používáme auto , které po příjezdu z práce není kde zaparkovat do 19.00, tj. než odjedou mimopražští. Nevím kam až to bude pokračovat. Co když bychom chtěli modré zóny i u nás, abychom se aspoň nějak ochránili nájezdu mimopražských? Dále k uvažované trati tramvaje ve Vlastině... parkovací domy za úplatu nebo zadarmo, ... pokud nebudou stát dřív než se spustí výstavba - trať nemá smysl... nebo máte jiný názor? Děkuji za odpověď(Petr Krist)
Foto
Tramvaj a parkování musí jít ruku v ruce, v tom se shodneme. Abychom se vyhnuli podobné situaci, v jaké jsme teď. Parkovací domy za úplatu, stejně jako jiné parkování kdekoliv jinde. Ovšem takovou, která bude vycházet vstříc rezidentům. A zavádět nové zóny, resp. rozšiřovat a upravovat stávající bude samozřejmě možné. Děkuji všem za dotazy, zítra se budu těšit na další várku od 16:00. Ondřej Kolář
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak mám vyřešit parkování na veleslavíně kam dojíždím z vesnice kde spojení hromadnou dopravou moc nefunguje a auto je jediná moznost jak odvést dítě do a ze školy a stihnout dorazit do práce včas. Proč není nejdřív hotové záchytné parkoviště než se začnou kreslit modré čáry na silnici. Potřeba regulace to určitě není,jsou zde stále prázdná místa i přes den.mam dát po 16 letech výpověď?nebo je i jiná alternativna?díky za reakci.(Martin )
Foto
V podstatě máte pravdu. Záchytná parkoviště hlavně Praze 6 chybí a ukazuje se to den ode dne víc a víc. Aktuálně máme připraveno několik variant záchytných parkovišť v oblasti Bílé hory a Dejvic, doufáme jen, že se nám podaří je dotáhnout do zdárného konce. A upřímně, vím, že se Vám má odpověď asi nebude líbit, ale zkuste vstát o chvilku dřív, zaparkovat někde, kde zóna není a dojet to MHD. Na www.parkujvklidu.cz je mapka, kde je vyznačeno, kde zóny jsou a kde ne.
pane starosto, tak to na Dědině zaveďte ihned, protože už teď není k hnutí, další šílenost nastane kdy bude bohužel tramvaj prodloužena a ubude parkovacích míst a v neposlední řadě nastane šílený nárůst v OC Dědina návštěvníků úřadu, takže tady je opravdu nasnadě urgentně řešit místa. Nebo dovybudovat parkovací domy či jiné a donutit kladenské občany jezdit vlaky a ne auty pod naše okna, zdarma parkovat a potom pohodlně cestovat autobusem či tramvají...!(Hynek Maly)
Foto
Dobrý den ještě jednou, projekt parkovacích domů na rohu Drnovské a Vlastiny bude pan místostarosta Martin Polách co nejdříve prezentovat veřejnosti. Snad nedopadnou stejně, jako parkovací dům ve Veleslavíně!
ano, 1200 Kč my přijde jako ždímání. To je 1200 tady, 1200 jinde. Jen okrádáte lidi. Proč není jen jedna zona pro celou Prahu. Proč byly částky pro rezidenty zvýšeny na dvojnásobek? Jediné o ca vám jde je vybrat co nejvíce peněz do rozpočtu, které si pak můžete přihrát sami sobě. Kdo vás dostal do politiky kdo za vámi stojí, pane? (Petr)
Foto
Dobrý den, předám Vaše dotazy panu Petru Dolínkovi, náměstkovi pražské primátorky, který Vám jistě rád odpoví. K druhé části Vašich dotazů - do politiky jsem se dostal sám, protože jsem se o ni vždy zajímal. Právě za mnou stojí pan redaktor Blesku.
Dobrý den, pane starosto. Mohla bych zareagovat na dotaz pana Honzy, který píše: Mám pronajatý byt na Břevnově, ale trvale bydliště mám hlášené jinde... Píšete mu, že 3 koruny denně nejsou likvidační, ale 1200.- ročně bude platit pouze ten, kdo má trvalé bydliště v místě, kde chce parkovat. Mohl byste mi to, prosím, vysvětlit? Mohu tedy zažádat o parkování za 1200.- ročně, ikdyž v místě bydlím, ale nemám hlášený trvalý pobyt? Děkuji za odpověď Markéta (Markéta K. )
Foto
Dobrý den Markéto, omlouvám se Vám i Honzovi, uteklo mi, že psal, že nemá v Praze 6 trvalé bydliště. Je to skutečně tak, že 1200 korun platí jen lidé s trvalým pobytem v Praze 6, ostatní platí už 12000 korun za rok.
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, proč byl z regulace parkování vynechán Malý Břevnov, konkrétně ulice Bolívarova, která je v bezprostřední blízkosti Kauflandu. Tato ulice se stává odkladištěm vraků (před naším domem Bolívarova 35 je odložen nepojízdný vrak již od 19.6.2015). Děkuji za odpověď. (Hana Lojkásková)
Foto
Dobrý den paní Lojkásková. Analýzy ukázaly, že v této oblasti není třeba parkování regulovat, jedná se o čistě rezidenční zástavbu, navíc dopravně (MHD) ne úplně snadno dostupnou. Ale, jak jsem zde již psal, provoz zón se bude průběžně vyhodnocovat a bude je možné rozšiřovat. S vraky je to teď bohužel po novelizaci zákona o pozemních komunikacích složité, ale kolega z odboru dopravy a životního prostředí si vše poznamenal a prověří, jak je možné s nepojízdným autem dále nakládat.
Dobrý den, jako obyvatel Prahy 6 moc děkuji za zavedení zón - alespoň budeme mít kde parkovat. Jen se chci zeptat - bude se nový systém vyhodnocovat a třeba v budoucnu upravovat podle zkušeností a nějakých statistik nebo je změna např. na určitou dobu pevná?(Lubor Hráský)
Foto
Dobrý den pane Hráský, děkuji Vám, systém se vyhodnocovat bude průběžně a na základě vyhodnocení bude možné zóny upravovat.
Dobrý den, proč se před zavedením parkovacích zón nepostavilo u metra na Veleslavíně záchytné parkoviště? Děkuji.(Evik)
Foto
Dobrý den, proti stavbě se bohužel postavilo místní občanské sdružení a pohřbila ho zbabělost politiků, kteří o tom v té době rozhodovali.
Dobrý den, jak je to s parkováním ve smíšených zónách večer? Znamená to, že každý, kdo si zaplatí např. v 17:00 parkování na 3 hod, může po 20:00 parkovat až do rána zdarma? A vůbec, když největší problém je s parkováním večer, po návratu rezidentů z práce, co vlastně řeší zpoplatnění přes den? Děkuji za odpověď.(Jan)
Foto
Dobrý den, u nás na "Šestce" je to večer stejné jako přes den. Zóna má 24 hodinovou platnost.
Dobry den, bude se hned od stredy pokutovat ci tomu date aspon par dni volnejsi prubeh? Jde mi o to ze nestiham kvuli koupi noveho vozu a zaplatit mohu az ve stredu. Dekuji (Pavel)
Foto
Dobrý den, určitě s registrací neotálejte, otevřeno je i o víkendu, v sobotu do 16:00 a v neděli do 20:00. Pokutování není věcí městské části, tedy radnice, takže bude záležet na strážnících, jak se k věci postaví.
Poradíte mi, kde mohu bezplatně zaparkovat, nebo kde vůbec zaparkovat? Nejsem rezident, do Dejvic ale jezdím služebně, někdy i na několik dní. Nevadilo by mi zaparkovat třeba o pár stanic metra dál a dojet MHD, ale nikde jsem žádný návod, kde parkovat nenašel. Kde je zřízeno parkoviště či parkovací dům, kde můžu auto nechat, když dlouhodobější stání v ulicích nebude možné? Děkuji za konkrétní odpověď.(Zdeněk )
Foto
Dobrý den, na www.parkujvklidu.cz je k dispozici mapka, kde jsou podrobně vyznačeny parkovací zóny. Podívejte se tam, co Vám bude nejvíc vyhovovat.
Dobrý den, zajímalo by mne, jak to bude na sídlišti Dědina okolo Delty. Parkují zde Kladeňáci a pro místní nejsou místa. Totéž je u nádraží Ruzyně. Jsem pro placené zóny, ale pro ty, kterí nejsou rezidenty, proč by ti co zde bydlí neměli mít právo zdarma parkovat? Děkuji za odpověď..(Marie)
Foto
Dobrý den Marie. Radnice má připravený projekt výstavby kapacitních parkovacích domů, které chce pan místostarosta Martin Polách v brzké době představit obyvatelům Dědiny.
Dobrý den, co Dědina? Bude stále odkladištěm a parkovištěm Kladeňáků?(Hynek Maly)
Foto
Dobrý den pane Malý. Dědina bude nyní pod drobnohledem a pokud bude třeba, parkování se i zde zreguluje.
Dobrý den, patřím mezi občany, kteří denně dojíždějí do Prahy za prací z delší vzdálenosti autem (plně obsazené). Bylo slíbeno velké záchytné parkoviště na Veleslavíně, to však vybudováno nebylo. Vymezením parkovacích zón zanikají volná parkovací místa pro mimopražské, kterých není vůbec málo. Můžete mi, laskavě, poradit, kde parkovat?(Helena Ježková)
Foto
Dobrý den paní Ježková. Kapacitní parkoviště ve Veleslavíně bohužel narazilo na odpor místního občanského sdružení a zbabělost politiků, kteří o jeho stavbě v té době rozhodovali. Parkovací zóny se zřizují právě proto, aby byli chráněni rezidenti - tedy lidé s trvalým pobytem na území, kde je zóna, v našem případě obyvatelé Prahy 6. Nepokrytě přiznávám, že jedním z hlavních důvodů pro jejich zavedení je právě volání obyvatel Prahy po parkovacích místech, která často bývají blokována auty mimopražských řidičů. Možnost parkovat v oblastech, které budou zazónované Vám navíc nezmizí, jen bude od středy zpoplatněna. S výstavbou záchytných parkovišť se i nadále počítá.
Dobrý den. 1. Proč je v mapě zóna v ZIkově ulici značena fialově, ale na zemi je nesporně barva modrá? 2. Proč doporučujete lidem parkovat na záchytných parkovištích, když na této straně Prahy žádné takové parkoviště není? Děkuji.(Eva Cvrková)
Foto
Dobrý den paní Cvrková, zóna v Zikově ulici se na požádání místních obyvatel upravila z modré na fialovou, resp. polovina ulice je modrá, polovina fialová. Nechám ale prověřit, jak je to s barevností, aby značení nebylo matoucí. Parkoviště P R řešíme neustále. Aktuálně chceme vystavět několik záchytných parkovišť v oblasti Bílé hory a Dejvic, ale bohužel jde o celkem zdlouhavý proces. Navíc jako samospráva máme v tomto příliš krátké prsty - systém P R je celoměstský, a jako takový spadá do péče pražského magistrátu. Lidem doporučujeme hlavně cestovat hromadnou dopravou, protože bychom rádi, aby v ulicích ubylo aut...
Dobry den, jdete proti bydlicim (musi platit), proti podnikatelum (nezaparkujou v miste kde potrebuji). Kdyz jsou referenda, kdy se lidi vyjadri ze zony nechteji, tak to ignorujete. Jen lidem komplikujete zivot a preju vam za to jen to nejhorsi! Nyni dotaz: uz jste z pozice starosty prihral nejakou malou domu sobe, nebo svym znamym? (Frantisek Kalina)
Foto
Dobrý den pane Kalino. Začnu od konce - malé domů nehraju. U nás na radnici se téměř vše dělá výběrovým řízením, které nelze obejít ani zmanipulovat. Bez výběrového řízení se nakupují věci jako třeba toaletní papír a podobně... O žádném referendu, které by se týkalo parkování nevím, naopak průzkumy veřejného mínění, které se na toto téma dělaly, jednoznačně ukázaly, že si obyvatelé Prahy 6 zavedení parkovacích zón rozhodně přejí.
Dobrý den, zajímalo by mě, kam přesně půjdou peníze vybrané za parkování a za parkovací karty? Děkuji za odpověď. (Ivana)
Foto
Dobrý den Ivano, peníze za parkování půjdou z velké části do rozpočtu hlavního města a zčásti do rozpočtu Prahy 6. Naším záměrem je tyto peníze následně investovat zpět do dopravní infrastruktury.
co chcete regulovat park. zony v Papírenské ulici? Nikdo tam nebydlí, ale zony jste zavedli. Jak budu teď venčit psa, když tam nelze zdarma zaparkovat? Jak tam lidi budou moct běhat? Takhle vy podporujete zdraví obyvatel? Kašlete na ně. (Jirka Novák)
Foto
Upřímně, pane Nováku, lidé, kteří běhají, jsou rádi, když jim k tomu pod nos nekouří výfuky. Pejskaři většinou jakbysmet a, s prominutím, úplně nechápu, jak venčení psa souvisí s parkováním... Papírenská ulice je parkováním vytížená znatelně, protože ji využívají mimopražští řidiči, kteří z Papírenské dojdou do Podbaby na MHD. K tomu i teď je v Papírenské spousta případů nelegálního parkování, proto ta regulace.
Za kterou stranu jste kandidoval a s kým jste v současné koalici, ať to nemusím hledat, aby voliči věděli, kterou stranu příští volby nevolit. Máte skutečně dobrý pocit, co jste udělal? Myslíte si, že tímhle podporujete živnostníky? Jste tak naivní, že firmy stále budou podnikat na P6? Jo a jinak kdy bude zrušen jeden z přechodů na zastávku tramvaje ve Svatovítské? (Mikulík Josef)
Foto
Dobrý den pane Mikulíku, děkuji Vám za dotaz. Kandidoval jsem za TOP 09 a v koalici máme ANO, STAN a KDU-ČSL. Doporučil bych Vám ale obrátit se na kolegy z ANO a ČSSD, kteří společně se Stranou zelených a ostatními vládnou pražskému magistrátu, který celé zóny vymyslel a zrealizoval a kterému za ně i prakticky jdou peníze. Jinak na zónách je shoda prakticky napříč celým politickým spektrem, i strany, které vedly město v minulosti, zóny prosazovaly. Živnostníky se snažíme podporovat, sami vidíme problém, který je v současné metodice magistrátu k parkovacím zónám a na diskriminaci OSVČ jsme již magistrát upozornili. K tomu zavedení smíšených zón by mělo živnostníkům spíše usnadnit život oproti stávajícímu systému (parkování řemeslníků atp.)... K přechodům na Svatovítské - současně se rušení přechodů neplánuje, vzhledem k tomu, že jde o chodci mimořádně vytíženou komunikaci.
Mám pronajatý byt v Břevnově, ale hlášený jsem jinde. Občas za mnou přijedou rodiče a nebudou mít kde zaparkovat. Je to šílená situace, všude modré čáry, ačkoli bydlím na periférii. Dost jste nás, pane starosto, zklamal. Chápu modré čáry v okolí hradu, ale tohle ne, to je buzerace a tahání peněz z nás obyčejných občanů.(Honza)
Foto
Dobrý den Honzo, rodiče budou mít kde zaparkovat. O víkendu je totiž parkování všude v zóně zdarma. Vaši rodiče se tedy nebudou muset bát nechat auto i na modré čáře. No a k těm penězům - 3 koruny za den, to není žádná likvidační částka. A na Břevnově, který rozhodně není periferie, alespoň ubyde aut, která tam dnes celý den stojí.
Mám dotaz - mám trvalé bydliště Praha 6, ale mám firemní auto francouzské firmy, jezdím do Prahy jednou za 3 měsíce, jak mám platit parkovné, děkuji za odpověď. S.T.(Sedik Tahar Chaouch)
Foto
Dobrý den, to je trochu složitější. Jako obyvatel s trvalým pobytem máte nárok na rezidentní parkování za 1200 korun. Potřebujete jen přinést pas, opis technického průkazu s překladem do češtiny a peníze. Jestliže přijedete jednou za 3 měsíce jen na jeden den, pak se Vám vyplatí rozhodně zaplatit u parkovacího automatu (buď hotově, kartou, sms platbou nebo přes mobilní aplikaci). Ale určitě neváhejte a obraťte se na kolegy z infocentra k parkovacím zónám, kteří Vám jistě přesně poradí - 220 189 929.
To už nevíte jak byste podojili lidi o prachy za to že vlastní automobil, DPH palivo vozidlo, povinné ručení poplatky nedálnic, je mi z vás k zblití. Navíc proč zpoplatňujete okrajové části Břevnov a Petřiny, když navíc jako rezident nemám zaručené místo.Béżte už do hajzlu.(Zdeněk)
Foto
Dobrý den Zdeňku, na hajzlu už jsem dnes byl, děkuji Vám za starostlivost. Okrajové části jsou zpoplatněny právě proto, že jsou okrajové a například na Petřinách je stanice metra. Proto tam dnes parkuje velké množství aut, jejichž řidiči v Praze 6 nebydlí. Kdyby se zóny zavedly jen v centrální části Prahy 6, trpěly by právě okrajové oblasti tím, že auta, která by v centru nemohla zaparkovat, by se přesunula na okraj. A k těm penězům - opravdu Vám 3,33 koruny za den přijde jako ždímání?
Kdy bude, pokud vůbec, zprovozněno parkování P+R na Prašném mostě u výjezdu z Blanky. (Karolína)
Foto
Dobrý den Karolíno, pro garáže na Prašném mostě hl. m. Praha stále ještě vybírá jejich provozovatele. My se snažíme, aby podstatná část parkovacích míst (dohromady jich je cca 300) sloužila občanům Prahy 6. Podle předběžných dohod jich Praha 6 bude mít k dispozici zhruba 100.