Veliká a nepřehlédnutelná skleněná plastika se nově nachází v Nákupní galerii Myslbek v centru Prahy. Ocitá se tak na pomezí Ovocného trhu a ulice Na Příkopech. Má ji na svědomí designér Maxim Velčovský, vedoucí Ateliéru keramiky a porcelánu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

„Název Vortex znamená vír a vyjadřuje, že se v samotném centru domu setkávají dvě energie – ta z Ovocného trhu, mírnější, přicházející ze Starého Města, a ta z Příkopů, plná turistů a nakupujících. Energie se potkávají a plastika by měla vyjadřovat jejich prolnutí a výsledný soulad,“ vysvětluje celé pojetí uměleckého díla Maxim Velčovský.

Umělecké dílo poskytuje lidem možnost se na chvíli zastavit a odpočinout si.
Autor: Daniel Vitouš

Vytvoření 12 metrů široké a 7 metrů vysoké plastiky předcházelo použití moderních technologií. Probíhaly výpočty a počítačové simulace, které se věnovaly bezpečnosti instalace závěsné plastiky. Ta se skládá z téměř 700 součástek z ručně foukaného hutního skla.

Umění chodí za lidmi

Praha se díky podobným projektům postupně zaplňuje uměním na místech, kde by ho lidé běžně nečekali. Připomeňme unikátní výstavní kapsli Botanikabinet, která zkrášlila prostor vestibulu stanice metra Karlovo náměstí. Měla ji na svědomí rovněž Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, tentokrát její studentky Kateřina Hubená a Ester Nemjóová.

Stejně jako v případě Botanikabinetu, také v Nákupní galerii Myslbek plastika Vortex plní účel vytržení kolemjdoucích lidí z každodenní šedi a stereotypu. Člověk během chůze pasáží či v průběhu hledání zboží ve výlohách obchodů může zvednout hlavu, zadívat se do rozměrného víru plastiky a nechat se na okamžik unést do jiného světa.

Vortex navíc plní i funkci praktickou. V horním patře galerie se totiž nacházejí kavárny a restaurace, u kterých lidé sedají ke stolkům přímo na chodbě pasáže. Díky tomu, že vyplňuje podstatnou část prostoru uprostřed celého domu, poskytuje plastika hostům zdejších zařízení jakýsi pocit většího soukromí. Návštěvníci restaurací nesedí tolik „na ráně“ a mohou v klidu relaxovat.

Skleněná plastika poskytuje návštěvníkům zdejších podniků i trochu soukromí.
Autor: Daniel Vitouš

V Praze díky takovým projektům není nezbytně nutné hledat umění na tradičních místech, která jsou plná turistů a očekávaných uměleckých zážitků. V metropoli začíná přibývat míst netradičních, která tím spíš dokážou překvapit a poskytnout ojedinělou podívanou.

Prohlédněte si Vortex ze všech možných stran a úhlů:

Fotogalerie
11 fotografií