Výstavu uvnitř zastávky metra pořádá galerie NIKA, kterou provozuje právě Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM). Autory vystavovaných děl uvnitř futuristicky vypadající vitríny jsou studentky ateliéru Filmové a televizní grafiky Kateřina Hubená a Ester Nemjóová. Místo, kde mají lidé na chvíli možnost oprostit se od pracovního shonu, se nachází v části stanice metra Karlovo náměstí, která má vstup z Palackého náměstí.

Umělecká díla rozzářila vestibul metra ve stanici Karlovo náměstí.
Autor: Daniel Vitouš

Vitrína láká na zvuk

Vitrína, která na první pohled působí jako artefakt z vesmírné lodi, dokonce zvukově láká kolemjdoucí. Co chvíli se z vestavěné „kapsle“ ozvou hluboké, táhlé zvuky, které působí tajuplně, dokonce až hororově. Svůj účel k tomu, aby si člověk celé výstavy ve vestibulu metra všiml, tento doplněk zvládá dobře. Chůzi po stanicích metra totiž Pražané většinou absolvují automaticky, bezmyšlenkovitě. Právě tento jev se snaží celá událost narušit.

Vestibul metra po instalaci okna působí mnohem svižnějším dojmem.
Autor: Daniel Vitouš

„Studentky se rozhodly oživit šedý a chladný vestibul metra oknem do daleko barevnějšího a fantaskního světa,“ uvádí k výstavě Tereza Hrušková z galerie NIKA. „Lidem, kteří nemohou z městského betonu v létě utéci, nabízejí studentky alespoň krátký únik mentální,“ informuje dále Hrušková.

Výstava je originální

V kontrastu s notoricky známým dlážděným vestibulem metra působí celá vitrína velice avantgardně. Lidé mají ve výstavě možnost vidět různé subjektivně pojaté obrazy a také keramické výrobky, které jsou laděny do výjevů přírody. Zároveň nejsou vyobrazeny realisticky, ale naopak – studentky očividně vsázejí spíš na celkový umělecký dojem z vlastního zpracování než na co nejvěrohodnější vyobrazení rostlin a dalších živých předmětů ze světa flóry.

Unikátní výstavu „Botanikabinet“ dvou mladých umělkyň budou mít nejen cestující pražského metra možnost vidět až do 1. srpna.

Fotogalerie
8 fotografií