Prosecké skály jsou jednou z nejvýznamnějších přírodních památek na území Prahy 9. Rozprostírají se mezi Libní a Prosekem a využívají je obzvláště pejskaři, maminky s kočárky nebo místní na občasné příjemné procházky do lesa a přírody. Jelikož ale přes loňský rok maličko zpustly, organizuje prosecký Junák úklid v rámci projektu Ukliďme Česko.

Dobrovolníci, kterým není lhostejná péče o přírodu, se na akci mohou registrovat prostřednictvím webových stránek celorepublikového projektu. Mohou ale také ruku k dílu přiložit „jen tak“. Zájemci se sejdou v sobotu 7. dubna u prosecké skautské klubovny Na Vyhlídce 411/36, která je hned u Proseckých skal, v 10 hodin. Organizovaný úklid ke zvelebení parku pak potrvá nejméně do 15 hodin.

Celorepublikový projekt

Projekt Ukliďme Česko vznikl v roce 2014 inspirací z původního světové projektu Ukliďme svět, který má své počátky v roce 1992. Jedná se o dobrovolnickou úklidovou akci, která má za cíl během jednoho dne odklidit třeba nelegálně vzniklé skládky, harampádí z přírody či obecný nepořádek.

V roce 2016 se díky projektu podařilo dobrovolníkům uklidit neuvěřitelných 1600 tun odpadu. O rok později se do úklidu zapojilo rovněž neuvěřitelných 96 tisíc dobrovolníků. I letos se očekává nemalá účast, a jen v Praze a jejím okolí se úklidových akcí bude 7. dubna konat bezmála 300.

Pokud vám není péče o čistotu a pořádek cizí, zapojit se do akce můžete i vy. A je jedno zda přímo v rámci úklidu Proseckých skal, lesu v Divoké Šárce, dětských hřišť a travnatých ploch v Nových Butovicích nebo ostrova Štvanice. Důležitá je především ochota a účast.
Fotogalerie
4 fotografie