Řešení tíživé parkovací situace v severní části Prahy 9 se táhne několik let. Teprve nyní se však chýlí ke zdárnému konci. „Hledali jsme místo k vytvoření parkoviště, které by alespoň částečně zlepšilo možnosti parkování pro rezidenty části Proseka,“ uvedl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). „Nakonec se nám podařilo získat pozemek u obchodního centra Billa vedle stanice Prosek.“

Přibude 400 parkovacích míst

Ačkoliv radnice Prahy 9 za poslední léta nechala vzniknout na Proseku a Střížkově přibližně 150 nových parkovacích míst, stále jich bylo málo a situaci to zlepšilo jen nepatrně. Nový parkovací dům, který by měl kopírovat výšku přilehlého obchodního domu Billa, by proto měl nabídnout přibližně 400 nových míst pro parkování.

Jelikož se však pravděpodobně bude jednat o frekventované parkoviště, které nebudou využívat jen rezidenti, plánuje radnice využití parkoviště zpoplatnit. „Zároveň s otevřením parkovacího domu počítáme s částečnou úpravou Jablonecké ulice tak, aby tu auta mohla parkovat bez pověstné strkačky,“ nastiňuje místostarosta plán zkultivování rušné ulice zelení.

Praha 9 nadále usiluje o přechod na ZPS

Aby rezidenti Prahy 9 nebyli v případě parkování znevýhodněni oproti krátkodobým stáním mimopražských řidičů, usiluje Praha 9 i nadále o přechod na nový systém zón placeného stání (ZPS). S magistrátem se však doposud nepohodla na požadavcích.

„Chceme jednotný systém ZPS v podobě fialové zóny s cenovou sazbou 20 Kč za první dvě hodiny stání a 30 Kč za každou další započatou,“ upřesňuje radní pro dopravu Prahy 9 Tomáš Holeček (ODS).

Tím chce městská část nalézt rovnováhu mezi ochranou rezidentů, co se parkování týče, a možností krátkodobého parkování, např. pro jejich příbuzné, známé nebo řemeslníky. Naopak pro mimopražské řidiče, kteří by takto na celý den odstavili vůz, představuje toto řešení finanční těžkost.