Od svého založení v roce 1869 je Smíchovský pivovar nedílnou součástí své čtvrti. Tento vztah se nyní zástupci pivovaru a městské části rozhodli stvrdit podpisem Memoranda o spolupráci. Ta se týká vzájemné propagace aktivit obou subjektů, pořádání kulturních akcí nebo rekultivace veřejných prostor. Spolupráce začne už na Dnech Prahy 5, které pořádá městská část každoročně v květnu. 

V loňském roce například proběhly na nádvoří pivovaru koncerty skupin Monkey Business nebo PSH, kam si našly cestu tisíce lidí. Pivovar bylo rovněž možné navštívit u příležitosti Dnů českého piva, kdy na návštěvníky čekal program i prohlídky pivovaru a návštěvnického centra zdarma.

Změnou projde celé okolí Smíchovského nádraží:

Nově také ve Staropramenu funguje příležitostný výčep Pod komínem, do kterého byli jako první pozváni právě lidé ze Smíchova a okolí. Lidé si zde mohou vychutnat pivo přímo ze žíly. Podobné akce budou pokračovat i do budoucna. „Smíchovský pivovar Staropramen je spolu s barrandovskými ateliéry posledním tradičním průmyslovým podnikem v Praze 5. Jsme velmi rádi, že pivovar se snaží pomáhat a budovat sousedský komunitní život v naší městské části," vysvětlil pro Blesk.cz starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Jeho slova podpořil i ředitel Staropramenu. „Pivovar Staropramen je neodmyslitelnou součástí Smíchova a já jsem velice rád, že to tak vnímají i zástupci městské části Praha 5. Podpis Memoranda o spolupráci velmi vítám a věřím, že se nám společně podaří realizovat co největší množství smysluplných aktivit. Chceme být dobrý soused Prahy 5,“ dodal Petr Kovařík.

Přejmenování zastávky?

Není to však jediná změna, kterou městská část plánuje. Do budoucna by se také mohlo změnit pojmenování tramvajové zastávky Na Knížecí. „Takto významný podnik by si zasloužil, aby se zastávka jmenovala po něm, aby lidé věděli, že tu je,“ řekl dále Kovařík. V těsné blízkosti Staropramenu jsou ulice, jejichž názvy se vážou k místní výrobě piva. Jsou to ulice Staropramenná a Pivovarská.

Podporu ke změně názvu má pivovar i u starosty Richtera, který společně s Kovaříkem v pátek memorandum podepsal. „Budeme rádi spolupracovat ve snaze přejmenovat zastávku. Docela rozumím ambici Staropramenu se chtít touto cestou zviditelnit. Změna však nebude jednoduchá,“ řekl na závěr.

Fotogalerie
11 fotografií