Znovu na podzim bude muset společnost Památník Šoa žádat ministerstvo kultury o peníze na celkovou proměnu nádraží v Bubnech. Na tu by potřebovala asi 120 milionů korun a na místě chce vytvořit památník holokaustu.

Z nádraží odjížděli Židé

„Z nádraží Bubny byly právě během druhé světové války vypraveny transporty s desetitisíci židovskými obyvateli z Prahy do ghett, koncentračních a vyhlazovacích táborů. Po osvobození zažilo nádraží odsun pražských Němců,“ uvedl Pavel Štingl, ředitel společnosti Památník Šoa.

„Toto stigmatizované místo se stane památníkem s moderně pojatou expozicí připomínající složité dějiny dvacátého století, ale také prostorem pro diskusi a kritickou reflexi nedávné minulosti,“ doplnil Štingl.

Smutný osud nádraží vadí mnoha lidem, celkově je podle nich nádraží až ostudně zanedbáno a jeho okolí hyzdí neupravené keře a neposekaná tráva. Na revitalizaci celého území se chtělo podílet už několik společností, ale komplikace s vlastníky pozemků se dosud nepodařilo vyřešit.

Na místě se dnes i přesto konají různá setkání nebo koncerty. Například minulý týden se tu od 21. do 24. června konal festival Bubenský slunovrat a nádraží Praha-Bubny se proměnilo v alternativní scénu a galerii. 

Fotogalerie
28 fotografií