Pocitová mapa je nástroj, kterým lidé v dané lokalitě zanášejí do vyobrazení svého bydliště a nejbližšího okolí všemožné jevy, kterých si všímají. Vůbec poprvé taková věc vznikla také na území Prahy 12. Na jejím vytvoření se spolupodíleli obyvatelé Modřan, Komořan, Cholupic, Kamýku a Točné.

Zdejším obyvatelům na základě výsledků pocitové mapy nejvíc vadí výskyt bezdomovců a narkomanů, se kterými se pojí také nepořádek. Problémem jsou také nové developerské projekty. Pražanům ve dvanáctém obvodě chybí parkovací místa a podle nich se v jejich okolí nachází příliš automobilů.

Mezi nejčastěji uváděné pozitivní vjemy ze svého bydliště lidé z Prahy 12 uvádějí cyklostezky a relax v Modřanské rokli. Komořanští v mapě podotýkají, že jejich území chybí jakési společné centrum.

Sofijské náměstí je pak podle tvůrců pocitové mapy obludné, jedná se však o místo, kde se lidé vzájemně setkávají.

„Pocitová mapa, která umožnila občanům aktivně se zapojit do budoucího rozvoje městské části, přinesla mnohé inspirativní výsledky. Nejen, že určila oblasti, na které by se měla více v rámci bezpečnosti zaměřit městská policie, ale zároveň ukázala i radnici, kam směřovat své investiční zájmy a jak efektivněji vytvářet koncepci dopravy, volnočasových aktivit a dalšího rozvoje obce,“ uvedl k možnostem dalšího využití mapy starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Pocitovou mapu si můžete prohlédnout online.