Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obchod s bídou v Teplicích: Z bezdomovců a narkomanů dělají bílé koně

Autor: sou - 
14. dubna 2016
10:48

Narkomani, bezdomovci a lidé ve finanční nouzi z Teplic ochotně hrají role takzvaných bílých koní. Stojí v čele stovek firem nejen v Česku, ale i na Slovensku. Podle informací MF Dnes je jedním z nich i Robert Javůrek, který bydlí na ubytovně. Je statutárním orgánem u šedesáti českých a třiceti slovenských firem. Některé z nich se staly experty na předváděcí akce. 

Například firma Pneubotky se od Javůrkova převzetí v roce 2014 vypracovala mezi největší hříšníky předváděcího světa a jen loni dostala pokuty za více než pět milionů korun. Sám čtyřicetiletý muž bydlící se svou matkou na ubytovně přiznává, že podniká jen s některými firmami, ke zbytku dal ve většině případů generální plnou moc. Byť patří mezi rekordmany, není v Teplicích zdaleka jediným. Terči podobných machinací se tam mohly stát desítky lidí, kterým rukama v posledních letech prošly stovky firem nejen u nás, ale i na Slovensku. 

Role bílých koní na sobě mají nejčastěji lidi ve finanční tísni, na které se s přepsáním firmy nahrnou další exekuce, nebo narkomani a bezdomovci s trvalým pobytem na městském úřadu. Teplická radnice o tomto problému ale nemá žádné povědomí. „Pro nás jsou to jen komplikace. Lidé tam nebydlí, přitom si mohou na tuto adresu založit živnost,“ uvedl pro MF Dnes starosta a senátor Jaroslav Kubera (ODS) s nadějí, že chystaný zákon o evidenci obyvatel snad tuto praxi změní. 

Na teplickém sídlišti Trnovany se to bílými koňmi jen hemží 

Robert Javůrek se stal i na tři a půl měsíce jednatelem ostravských Strojíren KŠX, kde byl jeho jediným společníkem dvaadvacetiletý mladík pracující ve fabrice v krupské průmyslové zóně z teplického sídliště Trnovany Ladislav Lendranič, který holduje marihuaně. Ten figuruje ve čtyřech českých firmách, ze kterých tou nejznámější je Endemos distribution, která pořádala předváděcí akce a dodávala zboží na akce „šmejdů“. Na Slovensku se objevuje ve 30 firmách. 

I jeho matka si na sebe na žádost kamaráda nechala přepsat několik firem. „Je to blbost. Člověk si myslel, že se bude mít dobře,“ upřesnila pětačtyřicetiletá žena. I u ní vše skončilo exekucemi a vyšetřováním na daňovém úřadu v Bratislavě. Trnovany připomínající místy spíše ghetto se bílými koňmi jen hemží. Dalším z nich je Vojtěch, kterého jeho okolí popisuje jako těžkého uživatele pervitinu. V tuzemsku má na sobě napsáno osmnáct firem, na Slovensku čtyři. Kvůli krádežím ho domácí vyhodil z bytu. 

Vše je prý řízeno z Prahy 

Podle zdrojů MF Dnes tento „byznys“ v Teplicích řídí několik lidí včetně vyučeného číšníka, který si žije nad poměry. Ze sjednání přepsání firmy by prý mohl inkasovat i několik set tisíc. Všechen majetek má napsaný na svou přítelkyni. Řídit ho mají další lidé z Prahy, kam se při problémech jezdí i za právníky. Veškeré podklady a instrukce chodí poštou a z devadesáti procent bílí koně dávají generální plnou moc, která potvrzuje, že s firmami může plně nakládat někdo jiný. Trestní odpovědnost pak nese zmocněnec, ale v civilním procesu ji nese vždy jednatel. „Policie si snadno ulehčuje práci tím, že odkáže na civilní soud. Bohužel je to dost rozšířená praxe,“ míní advokát Viktor Rossmann. 

Důvodem k tomuto kroku mohou být daňové úniky nebo kriminální činnost. Nevylučuje se ale ani motiv tučné provize za sjednání přepisu. Za celou řadou firem, které skončily u teplických bílých koní, vystupuje jako společník akciová společnost Skarit Investment Corporation, jejíž vlastníci se skrývají za anonymními akciemi. V představenstvu pak sedí dvě mladé ženy, z nichž má jedna trvalé bydliště v malé obci Braškov nedaleko Kladna na tamním obecním úřadě.

Minulý rok měli v Teplicích problém s arabskými hosty. Nechávali po sobě totiž v parcích odpadky:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi