Vylévání použitých potravinářských olejů a tuků do odpadu je obecným nešvarem. Ačkoliv se jedná o nedílnou součást každé kuchyně, je zapotřebí s odpadním materiálem zacházet s rozvahou.

Oleje a tuky mohou v potrubí napáchat velké škody. (ilustrační foto)
Autor: Daniel Vitouš

Vylitím olejů a tuků do odpadu dokážou tyto látky napáchat pořádnou paseku. Zatěžují kanalizační síť a mohou také ucpat svody v samotných domech. Není také radno vyhazovat lahve s použitým olejem do popelnic. Často totiž praskají a nepříjemný zápach pak láká hlodavce.

„Díky zpětnému odběru potravinářských tuků a olejů mohou mít Pražané průchodné a čisté odpadní potrubí,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN). Lidé mají možnost v Praze uváděné použité kuchyňské materiály odevzdávat ve sběrných dvorech, podmínkou však je, aby se nacházely v uzavřené plastové nádobě, ideálně PET lahvi.

Oleje a tuky se po vytřídění ekologicky zpracují a přetvoří na šetrné výrobky, které odlehčí městu.