Projektu Lepší škola se v Michli v Praze 4 účastní hned několik škol: Základní škola Ohradní, Základní škola Mendíků, Základní škola Na Líše a Základní škola Bítovská. Účastníci z řad školáků a jejich rodičů si právě lámou hlavu nad tím, co by se v areálech vzdělávacích institucí nově mohlo objevit.

Akce proběhla v minulosti také na dalších místech České republiky. Například v Kutné Hoře se vítězným projektem stal skleník na terase místní základní školy, který dodává bylinky a zeleninu zdejší jídelně.

V michelských základních školách už proběhl brainstorming samotných dětí, které se snažily přijít s neotřelými nápady na zvelebení areálů vzdělávacích institucí.

Šatny se zrcadlem i kvalitnější toaleťák

Mezi nápady, které doposud mezi školáky padly, jsou například pravidelné noviny, bezdrátové připojení k internetu, kvalitnější toaletní papír do každé kabinky, vegetariánská strava v jídelně nebo dívčí šatny se zrcadlem.

„Velmi vítám tento projekt, protože děti neučí jen společenské zodpovědnosti, ale současně jim pomáhá uvědomit si význam veřejného prostoru a svého místa v něm. Hodně důležité je, že přináší zcela nový pohled na svět. Prostředí, ve kterém se školáci pohybují, přece nemusí být jen dílem dospělých, ale mohou se na něm podílet svými nápady i školní děti,“ říká radní Prahy 4 Ondřej Růžička (STAN – Tučňák).

Děti se v michelských školách setkaly, aby konzultovaly své nápady.
Autor: Lepší místo

„Společenská odpovědnost není jen prázdná fráze a záleží na každém z nás, jakým konkrétním obsahem toto poslání naplní. Sledovat, jaké nápady nakonec vyhrají, bude bezpochyby nejen zajímavým průzkumem do dětského vnímání světa, ale taky inspirací pro všechny ostatní, kteří mají chuť zlepšit něco ve svém okolí,“ doplnila Kamila Drtilová z projektu Lepší místo.

Děti a jejich rodiče mohou v Praze 4 pomocí speciální aplikace své nápady odevzdávat do 6. listopadu. Na základě hlasování veřejnosti a odborné poroty pak zvítězí dva nejlepší projekty.