„Počátkem letošního března uprchlo z pražské zoo celkem 18 ibisů. Okamžitě se rozjela kampaň s názvem „ibis do zoo“, při které pomáhali nejen Pražané,“ uvedla tisková mluvčí pražské zoo Hana Matoušů.

I Blesk, který sídlí v Holešovicích, se o odchyt jednoho z ibisů zasloužil. Opeřence postávajícího na ulici Komunardů vyfotil redaktor Matěj Smlsal a foto poslal do zoo. Netrvalo dlouho a na místo dojeli ošetřovatelé ze zoo a ptáka odchytili. 

Ibis se procházel nedaleko redakce Blesk.cz.
Autor: Matěj Smlsal

Ibisové se po Praze a okolí rozprchli z venkovní voliéry, kterou poničil sníh. Taková situace by se už opakovat neměla. Nyní je od venkovního světa chrání pletivo z nerezové oceli. 

Vrátili se na místo činu

Pochytaní ibisové museli až do pátku 4. listopadu bydlet v náhradních prostorách. Teď už jsou ale zpátky na místě, odkud odletěli. Expozice s ibisy se tak návštěvníkům

Tady vidíte, jaké díry se v síti u voliéry ibisů utvořily.
Autor: Matěj Smlsal
otevře v sobotu 5. listopadu.

Spolu se slavnými ibisy se do nového útočiště vracejí i další ptáci, kteří ve voliéře v minulosti s ptačími hvězdami žili. 

Díky týmové práci zoo s ostatními lidmi se opeřenci pochytali do 13 dnů od jejich úprku. K překvapení všech se našlo všech 18 ibisů, někteří odlétli pouze za humny, nalezeni tak byli v různých částech Prahy. Jiní se chtěli ale porozhlédnout po okolí do středních Čech.

„I přes veliký úspěch odchytu všech ptáků jeden uhynul kvůli neprůchodnosti střev. Na útěku spolykal předměty jako třeba kousky skla,“ uvedla tisková mluvčí Zoo Praha Hana Matoušů.

Ve volné přírodě patří ibisové skalní mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo je chová od roku 1985. Jejich nově opravená voliéra se opírá o skálu, která ibisům poskytuje přirozený prostor k hnízdění. Všichni ibisové se poznají podle typicky dlouhého, mírně dolů ohnutého zobáku, s jehož pomocí si obstarávají potravu. Pták má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.