Už dvakrát se podařilo zřejmě stejnému sprejerovi vyhnout se ochrance hlavního nádraží, vylézt na střechu a tu pomalovat nápisy. Policii se navíc vysmívá tím, že fotografie svých děl umisťuje na sociální sítě. Ta však tohoto muže stále nedopadla, i když takto poškodil už desítky různých domů a objektů.

Policisté totiž sociální sítě primárně nesledují. „V tomto případě byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Policie celou věc prověřuje ve všech možných souvislostech. Škoda zatím vyčíslena nebyla. Zdali pachatelé vystavují svá díla na internetu, policie cíleně nesleduje,“ vysvětluje pro Blesk.cz mluvčí policie Jan Rybanský.

Takto vypadá opravené nádraží:„V případě, že policisté v rámci vyšetřování konkrétního případu zjistí, že pachatel své dílo vystavil na internetu, s touto informací pracují v souvislosti s ustanovením identity pachatele,“ doplňuje Rybanský.

Přesto se rozhodl Metrostav pro podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Opravit halu a střechu totiž stálo asi 600 milionů korun. „Na náklady naší firmy jsme najali specialistu, který graffiti na nových okenních tabulích odstranil. V současné chvíli jsou stejně pěkná, jako když jsme dokončili rekonstrukci.“ říká Jan Krajdl, stavbyvedoucí z Metrostavu.

Už podruhé 

První případ posprejování se stal těsně před předáním díla investorovi. Na staveniště vnikl pachatel, rekonstrukci poškodil a ještě se tím chlubil na internetu. „Pokud ho policie dopadne, tak ty náklady na odstranění uhradí on. Jenže policie ho zřejmě nedopadne, takže to uhradíme my,“ stěžuje si Krajdl.

Bezpečnostní opatření jsou zde sice na dobré úrovni, přesto si ale sprejer dokázal najít skulinu. „Stavba byla řádně oplocena a zajištěna, stavbu hlídala námi najatá ostraha staveniště. Nicméně pro sprejery je tohle výzva a tenhle ostrahu, která objekty obchází a kontroluje, patrně oběhl, majetek poničil, vyfotil si to a zmizel,“ popisuje na závěr stavbyvedoucí.

Rekonstrukce historické haly probíhá v etapách již od roku 2014 tak, aby co nejméně narušila provoz nádraží. Dělníci opravují nosné konstrukce, vyměňují poškozené díly a vyměňují sklad střešních krytin. Opravy by měly skončit v listopadu tohoto roku.

Podívejte se na nově opravené nádraží:

Fotogalerie
13 fotografií