Ve vazbě skončili dva muži, kteří měli okrádat seniory přímo u nich doma. Prvním podezřelým je muž (38), který už byl v minulosti několikrát trestně stíhaný. Do bytů seniorů se dostával tak, že tvrdil, že jde opravit topení nebo jde jako pracovník energetické společnosti odpojit elektřinu kvůli nezaplacenému vyúčtování.

V jednom případě se vydával i za policistu, který jde varovat před možným vloupáním do bytu.

„Na základě těchto legend se dostával do bytů a tam pak kradl peníze, mobilní telefony, platební karty nebo šperky. Tyto skutky se staly v období od září do listopadu loňského roku,“ říká policejní mluvčí Jan Daněk. Škoda je zatím vyčíslena na několik desítek tisíc korun.

Druhou sérii případů má podle kriminalistů na svědomí jednadvacetiletý muž. Nejčastěji prý o sobě seniorům tvrdil, že je zástupce společnosti, která dodává levnější elektřinu. Jindy zase předstíral, že jde vybrat nedoplatek za elektřinu, a ze seniorů tak lákal peníze.

Takových skutků má podle kriminalistů na svědomí devět se škodou téměř 100 tisíc korun. I on už má v policejních databázích záznamy za majetkovou trestnou činnost, dodal policejní mluvčí.

Policisté v té souvislosti znovu varují, aby lidé nevpouštěli do svého bytu nikoho cizího. Podomní prodej nebo nabídky služeb jsou v Praze zakázány, připomněl Daněk. Pokud tedy lidé potkají podomní prodejce, mají podle něj zavolat na linku 158.