Jen málo lidí si dokáže představit rutinní noční službu městských strážníků v Praze 1. Na jednu takovou vyrazil redaktor Blesk.cz a také radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Honičky se zloději a přestřelky v ulicích však nečekejte. Většinu noci tvoří i o víkendech neustálé přestupky ze strany bezdomovců, cizinců a také taxikářů v centru Prahy.

První část služby tvoří rutinní objížďky míst, kde obvykle přespávají lidé bez domova. Jen těžko proti nim ale něco mohou udělat. „Můžeme je akorát vykázat z místa, aby se přesunuli někam jinam, ale jen těžko něco jiného. Je to dlouhodobý problém a tvoří to velkou část naší práce,“ vysvětluje redaktorovi Blesk.cz jeden ze strážníků.

Podobný problém jako se spícími lidmi bez domova na ulici je i žebrání, které je v centru zakázané. Většina z nich s tím ale nikdy nepřestane a vypsané pokuty zaplatí jen ve výjimečném případě. „V podstatě je to neřešitelný problém. Nemáme kapacity na to je někam vozit a i kdyby, tak se sem v nejbližší době vrátí,“ říká dále strážník.

Cizinci a taxikáři

Někdy se ale strážníci i zasmějí. Během služby takto například potkáváme skupinku německých turistů, kteří křikem ruší noční klid. Hlavní strůjce u sebe navíc nemá ani občanský průkaz. Loučí se se svobodou, a tak mu kamarádi přikázali, aby si s sebou nic nebral. Po několika upozorněních od strážníků se všichni hromadně omlouvají a slibují za pokřiků, jak milují Prahu a Českou republiku, že se zklidní.

Vážnou tvář ale musí nastavit taxikářům, kteří stojí přímo před magistrátem mimo stanoviště a nabírají jednoho turistu za druhým, často za přepálené částky. Podle strážníků někdy bývají klidní a přiznají chybu. Během služby ale potkáváme jednoho, který se vymlouvá a na strážníky si otevírá pusu.

S ním si však poradí během chvíle. Nejprve vyfasuje pokutu za špatné parkování a po spršce nevhodných výrazů na stranu strážníků jim dochází trpělivost. Po upozornění, aby si přeparkoval vozidlo, si taxikář nezapne při jízdě pás a tak je pokutován znovu. Tentokrát ale nejvyšší sazbou, čímž jej připraví i o tři body.

Noční služba městské policie v centru Prahy. Nejvíce strážníci řeší případy v souvislosti s bezdomovci, taxikáři a cizinci.
Autor: MP Praha

Speciální taxikářský tým městské policie kontroloval jen v minulém roce asi pět tisíc takových řidičů. „Jsem velice rád, že jsem se mohl služby zúčastnit a vidět strážníky v akci. Pomůže mi to také při mé práci radního pro bezpečnost zjistit, co městskou policii v terénu trápí nejvíce a jak do budoucna zajistit, aby byly nedostatky co nejlépe vyřešeny,“ popisuje Hadrava nakonec. 

Fotogalerie
25 fotografií