Okresní soud Plzeň-město řidičku třikrát zprostil obžaloby. Verdikt pokaždé zrušil krajský soud. Poté dostala řidička za usmrcení z nedbalosti peněžitý trest 8000 korun. Loni verdikt zrušil NS, ovšem i poté si řidička vyslechla stejný trest.

Podle krajského soudu porušila svou povinnost. Měla se přesvědčit, zda je trať volná, například se předklonit či vyklonit, případně zazvonit a několik vteřin počkat. Řidička opakovala, že sraženou ženu nemohla z kabiny vidět a že žádnou povinnost neporušila.

Dal ji za pravdu

NS dal řidičce zapravdu s tím, že v dané situaci učinila vše, co měla, a dodržela běžnou míru opatrnosti. Chodkyně jí vešla před tramvaj tak, že nemohla zareagovat. „Poškozená si počínala způsobem, který je z pohledu řidiče tramvaje v podstatě nepředvídatelný, a je svým způsobem srovnatelný s nečekaným vběhnutím dítěte či pádem osoby pod kola tramvaje,“‎ míní NS.

NS nesouhlasil ani s tvrzením krajského soudu, že případné kontrolní předklonění nebo vyklonění je otázkou zlomku vteřiny. „Tento časový údaj nebyl nijak zjišťován, odvolací soud si jej patrně vymyslel a nelze než jej označit za zjevně nereálný. Odvolací soud svým postupem ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů,“‎ dodal NS.