Město už v minulých letech provedlo odvodnění plochy kolem celé hrobky, která leží naproti klášteru u místního hřbitova. „Dokončujeme projekt. Je už sice hotový ten na opravu vnitřků, ale přibude střecha a fasáda. Součástí bude i úprava venkovního dláždění,“ řekl starosta Zdeněk Hanzlíček s tím, že v srpnu nebo září chce město podat žádost o dotaci.

Místní předpokládají, že opravená hrobka do Plas přiláká turisty, společně s již rekonstruovaným klášterním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, s jehož opravou za 70 milionů korun už začala církev. „Budou tam obřady, teď jsou v klášteře. Dále už se tam za deset milionů obnovily varhany, takže tam budou i hudební vystoupení a koncerty,“ dodal Hanzlíček.

Hrobka Metternichů je původně gotickým hřbitovním kostelíkem. Ten byl v roce 1690 za opata plaského kláštera Ondřeje Trojera barokně přestavěn a zvětšen. Po zrušení kláštera v roce 1785 nechal kostel upravit nový majitel panství kancléř Metternich v klasicistním empírovém slohu.

Rodinná hrobka Metternichů je v suterénu stavby. Dodnes jsou v ní uloženy ostatky rodinných příslušníků včetně kancléře Klemense Václava Metternicha.

VIDEO: Historické hodiny v Plasích.